Аржентинският Конгрес одобри окончателно закон, разрешаващ аборта до 14-ата седмица от началото на бременността, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Това стана, след като Сенатът, горната камара на парламента, гласува в подкрепа на мярката рано тази сутрин след маратонски дебати, започнали в 16 ч. (21 ч. българско време) вчера. Сенатът одобри закона с 38 гласа "за" при 29 "против".

Така Аржентина стана първата голяма латиноамериканска държава, узаконила абортите. Това стана въпреки съпротивата на влиятелната Католическа църква в родната страна на папа Франциск, коментират анализатори.

Пред сградата на горната камара на Конгреса се бяха събрали както привърженици, така и противници на узаконяването на абортите. След решението щастливи жени със сълзи на очите се прегръщаха, празнувайки.

Снимка: БТА/AP

Вижте още снимки >>

Законът, който има подкрепата на управляващата левица, вече бе одобрен от Камарата на депутатите. Той е придружен от отделен закон, който цели подпомагане на жени, които искат да продължат своята бременност, въпреки че срещат икономически или социални проблеми.

Досега аржентинското законодателство разрешаваше аборт само когато има сериозен риск за здравето на майката или в случай на изнасилване. Опити за внасяне на промяна в нормативната уредба са били правени и преди, но за първи път те имаха подкрепата на управляващите.

Абортите са забранени почти изцяло в Латинска Америка заради отдавнашната съпротива на Католическата църква. Те са разрешени само в комунистическа Куба, Уругвай и някои региони в Мексико.