От днес абортите и еднополовите бракове в Северна Ирландия са законни по силата на решение на парламента в Лондон, който осъществява пряко управление над британската провинция, тъй като местната изпълнителна власт е парализирана, предаде Франс прес.

Гласуваните през юли от британския парламент промени влизат в сила незабавно, тъй като междувременно в Северна Ирландия не беше сформирано правителство, което да им се противопостави.

За разлика от останала част на Обединеното кралство, където абортите са разрешени от 1967 г., в Северна Ирландия досега те бяха незаконни с изключение на случаите, когато бременността застрашава живота на майката.

Същото беше положението с браковете между двама души от един и същи пол, които досега бяха законни навсякъде другаде в страната освен в Северна Ирландия.

Северна Ирландия е без изпълнителна власт от януари 2017 г. в резултат на политическо-финансов скандал и институциите й понастоящем не функционират.

Използвайки този политически застой, депутатите в Уестминстър гласуваха през юли внесените от лейбъристки депутати поправки правото на аборт и на еднополови бракове да бъде узаконено и в Северна Ирландия, ако в срок до 21 октомври там не бъде съставено местно правителство.

Одобрените промени влязоха в сила в Белфаст в полунощ (23 ч. по Гринуич).

Първите еднополови бракове се очакват най-късно в седмицата, през която се празнува Свети Валентин догодина, каза британският държавен секретар, отговарящ за Северна Ирландия, Джулиан Смит.

Доживяхме деня, когато казваме сбогом на потисническите закони за абортите, които контролираха телата ни и ни отказваха правото на избор, написа в Туитър Гроня Тегърт, ръководителката на кампании на организацията "Амнести интернешънъл" в Северна Ирландия.

Северноирландската Демократическа юнионистска партия (ДЮП) вчера направи усилие да блокира закона, но то беше символично.

В профила си в Туитър водачът на британската опозиционна Лейбъристка партия Джереми Корбин определи легализирането на абортите и еднополовите бракове като исторически момент и поздрави всички поддръжници за "победата в борбата за равенство и човешки права".