Законодателка от американския щат Алабама, на която се налагало непрекъснато да наблюдава опитите на колегите й да поставят правото на аборт извън закона, внесла предложение мъжете над 50 години да бъдат подлагани на вазектомия, предаде Асошиейтед прес.

Демократката Роланда Холис каза вчера, че е внесла законопроекта, за да "изпрати послание, че мъжете не трябва да законодателстват за това какво жените да правят с телата си".

Законодателите в щата Алабама миналата година одобриха забрана на абортите, освен в случаите, когато животът на жената е в опасност. Федерален съдия блокира влизането на закона в сила докато съдът не се произнесе по оспорването му.

Холис заяви, че година след година мнозинството продължава да приема нови закони, които се опитват да разпореждат на жената за нейните репродуктивни права.

Законодателката изтъкна, че не нейни колеги, а лекарите са тези, които трябва да бъдат питани за операции, лекарства и вземаме на изключително трудни решения, свързани с личните репродуктивни права.

Алабама беше един от американските щати, които миналата година се опитаха да въведат нови ограничения върху абортите с надежда да издействат преразглеждане от Върховния съд на решението от 1973 г. за легализиране на прекъсването на бременността.

Законопроектът на Холис предвижда изискване мъжете да се подлагат на вазектомия до 1 месец след навършване на 50 години или след раждане на третото им дете.

Върховният съд на САЩ се е произнесъл, че принудителната стерилизация е противоконституционна.