Силите на етническите арменци вече не контролират втория по големина град в Нагорни Карабах, а азербайджанските войски напредват към регионалната столица Степанакерт, заяви говорител на лидера на сепаратисткия район, цитиран от Ройтерс.

Азербайджанският президент Алхам Алиев каза вчера, че войските на Азербайджан са превзели град Шуша и обяви, че това е най-великият ден в историята на страната му. Поздравления имаше и от турския му колега Реджеп Ердоган, но арменски представители, сред които и премиерът на Армения, отрекоха това.

По-рано днес говорител на президента на Нагорни Карабах Араик Харутюнян, заяви: "Редица нещастия последваха и град Шуши не е под наш контрол . . . врагът е близо до Степанакерт", цитира го Ройтерс.

Вторият по големина град в Нагорни Карабах е наричан от арменците Шуши, а от азербайджанците - Шуша, отбелязва агенцията.

Шуши (Шуша) е разположен на 15 км южно от Степанакерт, столицата на Нагорни Карабах, и има културно и стратегическо значение за двете страни.

Азербайджанското министерство на отбраната публикува видеокадри, потвърждаващи, че силите на Азербайджан са установили контрол върху Шуша, посочва ТАСС.

На кадрите се вижда как азербайджански военни развяват знамето на Азербайджан върху административна сграда в града и докладват на президента Алиев.

Алиев каза в интервю за Би Би Си, цитирано от агенция АзерТАдж, че живеещите в Нагорни Карабах арменци може в бъдеще да получат местно самоуправление или културна автономия, отбелязва ТАСС.