Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че е уволнил министъра на отбраната Марк Еспър, съобщиха световните агенции.

Кристофър Милър, директор на Националния център за борба с тероризма, ще бъде изпълняващ длъжността министър на отбраната, като работата му ще започне веднага.

"Марк Еспър е приключен", написа Тръмп в Туитър.

"Имам удоволствието да съобщя, че Кристофър К. Милър, високо уважаваният директор на Националния център за борба с тероризма (единодушно потвърден от Сената), ще бъде изпълняващ длъжността министър на отбраната, в сила незабавно", посочи американският президент.

Марк Еспър беше назначен за временно изпълняващ длъжността министър на отбраната през юни 2019 г., след което президентът го номинира да оглави Пентагона за постоянно.

Случилото се не е чак дотолкова неочаквано и идва броени дни след като Доналд Тръмп изгуби президентските избори в САЩ, въпреки че самият той продължава да оспорва резултатите от тях, отбелязва ДПА.

Имаше напрежение между президента и Еспър, като последният се дистанцира от Тръмп във връзка антирасистките протести и полицейското насилие през лятото, припомня агенцията. През юни Еспър се противопостави на изпращането на армията за потушаване на антирасистките протести в страната, допълва Франс прес. Еспър освен това искаше да промени имената на военни бази, кръстени на генерали на Конфедерацията, допълва ДПА.

Оттогава Еспър започна да губи влияние в американската администрация и почти изчезна от полезрението, не даваше интервюта и произнасяше само предварително подготвени речи, посочва Франс прес.

Следващата седмица 56-годишният Еспър трябваше да пътува за Европа, за да обсъди там въпроса за изтеглянето на американските сили, допълва ТАСС.

С назначаването на Кристофър Милър за временен министър на отбраната заемалите този пост в администрацията на Тръмп стават петима - Джеймс Матис, Патрик Шанахан, Ричард Спенсър бяха начело на Пентагона преди Еспър. Еспър бе утвърден на поста от Сената на Конгреса през лятото на миналата година.