След три седмици на антиправителствени протести парламентът на Армения избра днес лидера на опозицията Никол Пашинян за министър-председател.

Депутатът и бивш журналист беше единствен кандидат. Той получи подкрепата на 59 парламентаристи при необходими 53 гласа.

Това бе второ гласуване на кандидатурата на 42-годишния Пашинян в парламента за осем дни след неуспеха му на 1 май.

Предишният премиер Серж Саркисян подаде оставка след масовите протести на привържениците на опозицията, довели и до разпадане на управляващата парламентарна коалиция, отбелязва ТАСС.

След като десет години беше президент и вторият му мандат изтече, Серж Саркисян беше избран за премиер, което разгневи опозицията и доведе до улични протести.

Стотици привърженици на Пашинян се събраха днес на централния площад в столицата Ереван, докато парламентът гласуваше. Ако единственият кандидат не беше утвърден, щеше да се наложи законодателното събрание да бъде разпуснато и да се свикат предсрочни избори, отбелязва ДПА.

"В Армения няма да има привилегировани хора. Изборните резултати повече няма да се фалшифицират. Няма да се раздават подкупи", заяви протестният лидер в парламента преди вота. "Ръководните постове няма да бъдат средство за печелене на пари. Корупцията ще бъде изкоренена", заяви Пашинян.

Днешното парламентарно заседание продължи по-малко от два часа. Депутатите не задаваха въпроси на Пашинян. Кандидатурата му бе подкрепена от блока "Царукян", фракцията на самия Пашинян, "Елк", от Арменска революционна федерация "Дашнакцутюн" и редица членове на Републиканската партия на Армения, която разполага с мнозинство в парламента. Председателят на парламентарната група на Републиканска партия Вахрам Багдасарян подчерта, че решението е взето в името на стабилизирането на обстановката в страната и не означава, че партията подкрепя новия премиер.

Десетки хиляди поддръжници на Пашинян ликуваха на централния площад след вота.

"Избираме нов път в Армения, където водач ще бъде народът, а не клановете. Ще се разкриват работни места, хората ще се върнат, корупцията ще изчезне", заяви 42-годишен служител в ереванското метро.

След избирането си Никол Пашинян заяви пред журналисти, че възнамерява да смени министъра на отбраната. Той каза също, че се надява да се срещне с руския президент Владимир Путин на срещата на Евразийския икономически съвет в Сочи на 14 май.

Путин поздрави новия арменски премиер. В комюнике Кремъл изрази надежда, че близките отношения между Русия и Армения ще продължат да укрепват.

Пред журналистите Пашинян каза също, че смята утре, 9 май, да посети Нагорни Карабах. По-рано той казваше, че ако бъде избран за премиер, ще се бори републиката да бъде международно призната.

Нагорни Карабах е един от най-сложните проблеми за Армения. Районът официално е част от Азербайджан, но се контролира от подкрепяни от Ереван арменски етнически сили от края на сепаратистка война през 1994 г. Между арменските сили и разположените от другата страна на демилитаризираната зона азербайджански войници редовно избухват сблъсъци, припомня Асошиейтед прес.