Премиерът на Армения Никол Пашинян изпрати писмо до президента на Русия Владимир Путин, в което подробно описва ситуацията в Нагорни Карабах и, предвид съюзническия характер на отношенията между двете страни, моли да се определи "формата и степента на подкрепа" за обезпечаване на сигурността на Армения.

В отговор Пашинян получи уверение от Москва, че страната му ще получи нужната подкрепа, ако бойните действия се пренесат на нейна територия.

Какво поиска арменският премиер и какъв отговор получи

Преслужбата на външното министерство на Армения съобщи, че в писмото си Никол Пашинян е помолил Владимир Путин незабавно да започнат консултации за определяне на формата и степента на подкрепата, която Руската федерация може да окаже на Армения за обезпечаване на сигурността, приемайки за основа на съюзническите отношения и член 2 на Споразумението за дружба, сътрудничество и взаимна помощ от 29 август 1997 г. с

Премиерът се обърна към президента на Руската федерация, "имайки предвид факта на приближаването на бойните действия към границата на Армения и посегателствата вече на територията на Република Армения", се казва в съобщението на министерството, цитирано от ТАСС и Франс прес.

В отговор Министерството на външните работи на Русия заяви, че Москва ще окаже на Ереван цялата необходима помощ в съответствие с Договора за дружба, сътрудничество и взаимна помощ между двете страни, ако военните сблъсъци бъдат пренесени непосредствено на територията на Армения.

"Потвърждаваме ангажираността на Руската федерация със съюзническите задължения по отношение на Република Армения, включително произтичащите от Договора за дружба, сътрудничество и взаимна помощ между Руската федерация и Република Армения от 29 август 1997 г. В съответствие с договора Русия ще окаже на Ереван цялата необходима помощ, ако бойните действия бъдат пренесени непосредствено на територията на Армения", се казва в декларацията, цитирана от ТАСС.

Азербайджанският президент Илхам Алиев на свой ред заяви днес в Туитър, че "не вижда" и "не желае" намесата на трета страна.

"Това е битка между нас и Армения. Никой не бива да се меси", изтъкна той.

АФП припомня подозренията, че Баку получава в конфликта засилена помощ от Турция, по-специално военни експерти и турски сирийски наемници - обвинения, категорично отхвърляни от двете страни.

"Евентуална намеса на руски или турски войски на този стадий би предизвикала значителна ескалация на конфликта", коментира за АФП бившият американски дипломат Кери Кавана. Според него Москва може би ще се ограничи с разполагане на въоръжени сили, което да гарантира сигурността по арменската граница, или с подпомагане на бежанци.

Днес боевете продължиха след безрезултатна среща вчера в Женева между външните министри на Армения и на Азербайджан.

През деня властите на Нагорни Карабах съобщиха за обстрели на главния им град Степанакерт и други селища, при които според тях един цивилен е убит, има и ранени.

Азербайджанската армия пък обвини днес Ереван, че обстрелва с артилерия град Тертер и още три села.