"Според официални източници в Армения и Азербайджан, най-малко 30 войници и трима мирни жители са загинали в резултат на бойните действия. Броят на ранените, цивилни и военни, още не е официално потвърден. Според неофициални източници, той е над 200". Това посочва в отчета си Управлението на ООН за координиране на хуманитарните въпроси, съобщи ТАСС, цитирана от БТА.

По данни на ООН в селата, засегнати от бойните действия, живеят около 14,4 хиляди души.

ООН не разполага с информация за повреждане на инфраструктурата, евакуации на цивилни или хуманитарни нужди.

"Правителствата на Азербайджан и на Армения обявиха, че не се нуждаят от международна хуманитарна помощ", се отбелязва в доклада.

Избухналите на 2 април сражения са най-тежките между Азербайджан и Армения от подписването на примирие през 1994 г., което сложи край на започналата през 1991 г. война за Нагорни Карабах, взела 30 000 жертви.

"Ако арменските провокации продължат, ще предприемем мащабна операция по протежение на цялата фронтова линия и ще използваме всички свои оръжия", каза днес пред журналисти говорителят на  министерството на отбраната на Азербайджан Вагиф Дяргяхли.

От своя страна министерството на отбраната на подкрепяния от Армения регион заяви, че азербайджанските войски са "активизирали обстрела срещу позиции на армията на Карабах, използвайки 152-милиметрови миномети, гранатомети и танкове".

Арменските сили "са настъпили в определени зони на фронта и са завзели нови позиции", заяви говорителят на арменското министерство на отбраната Арцрун Хованисян.

Баку отхвърли тези твърдения като "лъжа" и на свой ред заяви, че от събота контролира няколко стратегически възвишения в Нагорни Карабах.

Минската група се събира

Франция, която е един от съпредседателите на Минската група посредници за уреждане на конфликта в Нагорни Карабах, заяви, че групата ще се събере утре във Виена, за да обсъди изблика на насилие в територията между Азербайджани подкрепяните от Армения сепаратисти, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Френският министър на външните работи Жан-Марк Еро е разговарял с арменския си колега и е призовал за незабавно спиране на огъня.

Руският външен министър Сергей Лавров изрази сериозната загриженост на Русия от новото разгаряне на военния конфликт между Армения и Азербайджан и потвърди "посланието на президента за необходимостта колкото се може по-скоро, незабавно, да бъде прекратено нарушаването на примирието, да не се създават сложности за подновяването на усилията за преход към мирно уреждане".

Ние продължаваме, в контакт с Баку и Ереван, да настояваме сигналите от Москва, Вашингтон и Париж все пак да бъдат чути, посочи той.


*Нагорни Карабах е регион в Южен Кавказ без излаз на море с историческото арменско наименование Арцах. Районът е предимно планински и залесен. По-голямата част от региона се управлява от Република Нагорни Карабах, която е независима.

Територията е международно призната като част от Азербайджан, който не е упражнил властта над по-голямата част от региона от 1991 г. насам.

От края на войната в Нагорни Карабах през 1994 г., представители на правителствата на Армения и Азербайджан са провели мирни преговори с посредничеството на Минската група на ОССЕ относно спорния статут на региона.