Организаторът и пряк извършител на убийството на 14-годишната Ваня Гьорчевска от Скопие и 74-годишния Панче Жежовски от Велес Люпчо Палевски-Палчо е арестуван в Турция, съобщи на извънредна пресконференция министърът на вътрешните работи на Северна Македония Оливер Спасовски, цитиран от БТА.

Първоначалната информация беше, че Палевски е заминал за България след убийството.

Вчера МВР в Северна Македония издаде международна заповед за Палевски, който след убийството на момичето е заминал с автомобил за Белград, а ден по-късно, с друг автомобил е преминал транзитно през територията на България и е влязъл в Турция.

Шофьорът, който е превозил Палевски през България, е арестуван, съобщиха по-рано от прокуратурата, а министърът на вътрешните работи Оливер Спасовски благодари на колегите си от Сърбия, България, Турция и Хърватия за оказаното съдействие.

Палевски е арестуван в турския град Балъкесир, а процедурата по му е започнала, съобщи Спасовски. По думите му делото срещу петимата обвиняеми за двете убийства е с обем 100 страници е внесено в прокуратурата.

По него обвинени са петима души, от които един за организиране и извършване на отвличане и убийство, трима за съучастие в отвличане и убийство и един за оказване на помощ при отвличане.

Полицията е открила два пистолета, за които експертиза трябва да се потвърди дали са оръжията с които са извършени убийствата, обяви Спасовски.

Ученичката от Скопие беше обявена за изчезнала на 27 ноември около 8:30 ч. сутринта на тръгване за училище и в продължение на седмица нямаше информация за нея. В понеделник от македонското МВР съобщиха, че тялото на момичето е намерено простреляно в близост до Скопие.

Македонските криминалисти са открили и опожарен лек автомобил "Ситроен", с който е била отвлечена Ваня.

Край Велес пък беше открит мъртъв и 74-годишен мъж, обявен за изчезнал на 24 ноември.

От проведените оперативно-следствени действия е установено, че 14-годишното момиче и 74-годишният мъж са били отвлечени за откуп, предават медиите в РСМ. Ученичката е била похитена още когато е излизала от блока, където живее със семейството, за да отиде на училище, и е била убита в същия ден около час и половина след отвличането.