Руският рапър Хъски, чиито текстове понякога са критични към властта и религията, може да бъде осъден на две седмици арест заради уличен концерт в град Краснодар, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.

25-годишният певец от Сибир, чието истинско име е Дмитрий Кузнецов, придоби голяма известност в Русия през последните две години. Той е популярен сред младите хора, тъй като изразява разочарованието им от руската политическа система и липсата на икономически възможности, посочва Асошиейтед прес. Чернобелите му видеоклипове иронизират руския политически режим, който очаква от гражданите мълчаливо съдействие, допълва Франс прес, цитирана от БТА.

Хъски имаше намерение да изнесе концерт вчера в клуб в Краснодар, но местните власти му забраниха това с аргумента, че творчеството му съдържа екстремистки идеи. Хъски направи опит да пее във втори клуб, но токът в заведението бе спрян, а феновете му излязоха на улицата, където рапърът се качи на покрива на автомобил и изнесе импровизиран уличен концерт.

На Хъски са повдигнати обвинения за организиране на незаконно събиране и за неподчинение на полицейски нареждания, заяви неговият адвокат Александър Аванесян.

Рапърът написа миналия месец в социалните мрежи, че властите в няколко руски градове упражняват натиск върху клубовете да не допускат негови участия, защото според тях песните му оскърбявали вярващите християни и насърчавали разюзданото сексуално поведение.