Членът на групата Pussy riot ("Пуси райът") Пьотър Верзилов, за когото се смята, че е бил отровен с нервнопаралитично вещество, и който обвинява за това руското правителство, обеща да продължи своята дейност като опозиционен активист.

Верзилов каза, че ще се завърне в Москва, когато приключи лечението му в берлинската болница "Шарите".

"Ако погледнете как различни революционни движения тръгват и постигат своите успехи . . ., ако усещате желанието, способността и силата да правите опозиционна политика в Русия, просто го правите", заяви той в интервю за ДПА, цитирано от БТА.

"Това определено не е работа за всеки", добави активистът, който заедно с три от колежките си в протестната пънк група беше осъден на 15 дни затвор, след като нахлуха на терена на финала на Световното първенство по футбол в Москва през лятото.

Верзилов си спомни как загубил зрението си и способността си да говори и да се движи малко след като се почувствал зле по време на съдебно заседание на 11 септември. После изпаднал в безсъзнание и след няколко дни се събудил в болница "Шарите".

Лекарите, които го лекуват, казаха миналата седмица, че е много вероятно той да е бил отровен.

Запитан защо Кремъл може да е искал да го атакува с нервнопаралитично вещество, активистът отговори, че това може да е свързано с тримата руски журналисти, убити в Централноафриканската република. Журналистите разследвали информации, че бойци от руска частна военна компания действали в ЦАР.

"Един от журналистите, убити (в ЦАР) в края на юли, беше мой близък приятел - руският продуцент на документални филми Александър Расторгуев", каза Верзилов. "Ние започнахме наше разследване . . ., за да разберем какво се е случило там", заяви той.