Бившият президент на Перу Педро Кастильо е арестуван след осуетения му опит за разпускане на парламента и гласуваното му отстраняване, съобщи прокуратурата, цитирана от Франс прес и БТА.

Съдебната администрация публикува снимка, на която бившият държавен глава е седнал на фотьойл, а около него са застанали прокурори и полицаи. Съдебен източник уточни за АФП, че Кастильо е разследван за "бунт".

След свалянето му от власт начело на страната застана вицепрезидентката Дина Болуарте.

Депутатите пеят химна на Перу, след като гласуваха импийчмънт на президента

Снимка: AP/БТА

Как се разви скорострелната криза в Перу

Разпускането на парламента

Най-напред президентът Кастильо разпореди разпускането на парламента - само няколко часа преди парламентът да се събере, за да дебатира по ново предложение за отстраняването му от президентския пост.

В обръщение към нацията, произнесено от президентския дворец, президентът, който е представител на левицата, обяви, че Конгресът се разпуска временно и че се създава правителство с извънредни правомощия. Той също така обяви организирането в най-кратки срокове на избори за нов Конгрес, който да има конституционни правомощия, за да изготви нова конституция на страната до девет месеца.

Кастильо каза, че действа така в отговор на исканията на народа и че иска да установи отново една правова и демократична държава.

До учредяването на новия парламент правителството ще действа с правителствени постановления, които ще имат силата на закон. Кастильо обяви и въвеждането на национален комендантски час между 22 ч. и 4 ч.

Гласуваният импийчмънт

Парламентът на Перу обаче не се съобрази с декрета на президента и се събра на заседание. Депутатите гласуваха за импийчмънт на Кастильо, обявявайки го за морално негоден да управлява страната.

За отстраняването на президента гласуваха 101 парламентаристи от общо 130. Против се обявиха 6 депутати, а 10 се въздържаха.

Депутатите освен това призоваха вицепрезидентката на страната Дина Болуарте да се яви в парламента, за да положи клетва като нов държавен глава на страната.

Вицепрезидентът, а вече президен Дина Болуарте след положената клетва

Снимка: AP/БТА

Първата жена президент на страната

Вицепрезидентката на Перу Дина Болуарте встъпи в длъжност като държавен глава. 60-годишната юристка положи клетва и стана първата жена президент в повече от 200-годишната история на Перу като независима държава.

"Поемам поста с ясното съзнание за огромната отговорност, която нося. Първият призив, който ще отправя, е за възможно най-широко единство сред всички перуанци", заяви Болуарте, цитирана от Ройтерс. Тя призова за политическо примирие, за да може да състави правителство на националното единство.

Преврат или не

Омбудсманът, Конституционният съд и Върховният съд нарекоха "преврат" опита на Кастильо да разпусне парламента.

Конгресът на Перу може да отстрани президента и президентът може да разпусне Конгреса, така че това "технически не е преврат", заяви Едуардо Гамара, политолог и преподавател по международни отношения в Международния университет на Флорида. "Объркването идва от 15-те хиляди интерпретации на това кой има надмощие - Конгресът или президентът", каза той.

И така, след като депутатите гласуваха за отстраняването на Кастильо той напусна президентския дворец с автомобил, който премина през историческия център на Лима и по-късно влезе в едно районно полицейско управление, където беше арестуван.