Бившият грузински президент и опозиционен политик Михаил Саакашвили беше арестуван, след като се завърна в родината си. Това обяви днес премиерът на Грузия Иракли Гарибашвили, в навечерието на местните избори, които може да се окажат много важни за политическата ситуация в страната, съобщиха световните агенции. Премиерът уточни, че Саакашвили е изпратен в затвора в град Рустави, на няколко десетки километра от столицата Тбилиси.

По-рано през седмицата Саакашвили, който живееше в Украйна, обяви намерението си да се върне в родината си за утрешните местни избори, въпреки че го заплашваше затвор заради задочно издадена присъда. Той заяви, че ще направи това, за да помогне за "спасението на страната", и призова за следизборни улични протести.

Гарибашвили заяви, че ако Саакашвили се върне, ще бъде арестуван.

Грузинските правоохранителни органи са задържали Саакашвили в Тбилиси, в апартамент на улица "Давид Гурамишвили", съобщи грузинската телевизия "ТВ Пирвели", предаде ТАСС. Бившият президент не оказал съпротива на полицията, според телевизията.

По-рано днес Саакашвили съобщи на привържениците си чрез социалните мрежи, че се е върнал и ги призова да гласуват утре за опозицията, а в неделя да се съберат на митинг в центъра на столицата Тбилиси.

След това публикува видеоклип, заснет по тъмно, в грузинския град Батуми, както заяви той, и прикани привържениците си да гласуват за основаната от него партия "Единно национално движение" или за някоя от по-малките партии, които се противопоставят на управляващата партия "Грузинска мечта", предаде Ройтерс.

"Всички трябва да отидат до урните и да гласуват, а на 3 октомври трябва да изпълним площад "Свобода". Ако има 100 000 души, никой не може да ни победи", каза той във видеото. "Рискувах живота и свободата си, за да се върна. Искам само едно от вас - да отидете до урните."

Управляващата партия заяви, че не е вярно, че Саакашвили се е върнал, но тази вечер премиерът обяви, че бившият президент е задържан и отведен в ареста.

Саакашвили, който през 2003 г. оглави Революцията на розите в Грузия, смята за политически мотивирани обвиненията за злоупотреба с власт и прикриване на престъпление по двете дела, по които беше осъден задочно.

Грузинската прокуратура обяви, че присъдите по две наказателни дела срещу Саакашвили, произнесени от три съдебни инстанции, да окончателни и не подлежат на обжалване.

Украйна извика грузинския посланик след съобщенията за задържането

Украинското министерство на външните работи извика грузинския посланик в Киев след съобщението за задържането на бившия президент и опозиционен политик Михаил Саакашвили в Грузия, съобщи говорителят на министерството, цитиран от Ройтерс.

Отделно говорител на украинския президент Володимир Зеленски изрази безпокойство от ареста и "тона" в изявленията, идващи от Грузия.

Саакашвили от няколко години живееше в Украйна и получи украинско гражданство.