Бразилската федерална полиция арестува Айк Батиста, който едно време беше най-богатият бразилец. Той бе задържан заради подозрения за манипулации на пазара и пране на пари, предадоха световните агенции.

Батиста е бивш петролен и минен магнат, който през 2011 г. влезе в списъка на "Форбс" за осемте най-богати хора в света. Сега Батиста излежава 30-годишна присъда под формата на домашен арест. Той получи това наказание миналата година за пране на пари и корупция, защото платил около 16,7 милиона долара подкупи на губернатора на Рио да Жанейро, за да може да се възползва от правителствени поръчки.

Новият арест е заради схемата за манипулации на пазара и пране на пари, в която Батиста играел важна роля и в която били замесени страни като САЩ, Канада, Панама, Ирландия и Бахамите. Някои от печалбите от схемата били използвани за плащане на подкупи на бразилски правителствени представители с цел осигуряване на големи държавни сделки. Разследват се финансови транзакции в размер на 800 милиона реала (203 милиона долара).