Руският президент Владимир Путин отбелязва днес петата годишнина от руската анексия на Крим от Украйна с визита на черноморския полуостров, предаде Асошиейтед прес.

Вижте снимки >>

Много хора по света и в Европа не признават присъединяването на Крим и Севастопол към Русия и говорят за анексия, но те пренебрегват факта, че жителите на Крим решиха след референдум да влязат в състава на Руската федерация, за което са наказани със санкции. Това заяви руският президент Владимир Путин в Симферопол по време на среща с делегация френски политици, оглавявана от председателя на дружеството "Френско-руски диалог" Тиери Мариани, предаде ТАСС.

Според Путин ако някой смята, че Крим е анексиран от Русия, то тогава населението на полуострова не носи отговорност за това и по тази причина не бива да му бъдат налагани санкции.

"А ако са гласували в референдум, тогава трябва да признаем, че най-важният принцип на демокрацията е волеизявлението. Те направиха това и също е невъзможно да бъдат наказвани за това", заяви руският президент.

По думите му онези, които "правят всичко това, не разбират самия принцип на демокрацията".

Пред френските политици Путин заяви, че Русия и Франция трябва да преодолеят разделящите ги бариери, за да обединят сили в борбата с тероризма и да си сътрудничат в икономиката и екологията. Той обеща, че ако ЕС снеме ограниченията срещу Русия в областта на селското стопанство, то Русия ще отмени своите ответни санкции.

Руският президент каза още, че неговата страна трябва да оказва силна подкрепа за християните в Близкия изток, които според него живеят "в много трудни условия", и изрази надежда, че ОССЕ ще помогне за намирането на изход от кризата в югоизтока на Украйна, предаде ТАСС.

По-рано президентът на Русия присъства в Севастопол на пускането в пълна експлоатация на Балаклавската ТЕЦ, а по видеоконферентна връзка - и на пускането на Таврическата ТЕЦ и на подстанция в Таман.

Двете нови топлоелекроцентрали в Крим, които заработиха на пълни обороти, са част от усилията на Москва да осъвремени инфраструктурата на региона, предаде ТАСС. Първите енергоблокове на двете ТЕЦ влязоха в експлоатация през октомври миналата година.

Украйна спря енергоснабдяването на полуострова и блокира доставките на стоки за Крим през своя територия, след като Москва анексира региона през 2014 г., припомня АП.

Усилията на Русия за модернизация включваха също строителството на 19-километров мост над Керченския проток, свързващ Черно и Азовско море, който беше открит миналата година. Проектът на стойност 6,3 милиарда долара улесни връзките с Крим, който преди това зависеше от фериботна връзка, която често беше нарушавана от бури.

Русия анексира Крим през март 2014 г., след набързо организиран референдум, стъпка, която доведе до санкции на САЩ и ЕС.

Днес Путин посети и Симферопол, където участва в празненства по случай 5-ата годишнина от анексията на Крим.