Основният съд в Прищина определи мярка задържане под стража за срок от един месец на 16-годишно момче по подозрения, че е планирало нападение срещу ученици в училище в град Пея (Печ), Северозападно Косово, съобщи вестник "Коха диторе".

всичко е започнало от видеосъобщение на момчето в социалната мрежа ТикТок, както и че нападението е било планирано да се извърши по време на празника Хелоуин. От непълнолетния е иззета тетрадка с имена на деца от училището и класовете, в които учат. Списъкът с учениците е бил именуван "Цели на проекта" ("Project targets"), пише БТА.

Според източници на медията заподозреният младеж е имал контакт с няколко души извън Косово, включително 13-годишния сърбин, извършил нападение срещу училище в Белград през май, при което бяха убити осем ученици, пише изданието. Те твърдят още, че не само 16-годишният младеж, а и други хора са заподозрени за планирането на нападението.

Обвиняемият е заподозрян в престъплението "подготовка на терористични действия или наказуеми действия срещу конституционния ред и сигурността на Косово".

В събота вечер прокуратурата в Пея е извършила обиск на къщата на момчето, където го е и арестувала. Заради спецификата на предполагаемото провинение случаят е изпратен до специализираната прокуратура на Косово.

"Специализираната прокуратура на Република Косово (PSRK) информира обществеността за задържането на обвиняемия с инициали Б. М. (по обвинения) че в период от няколко месеца е планирал и се е подготвял за предприемането на голямо нападение над няколко ученици в училище в Пея", съобщиха от специализираната прокуратура.

Адвокатът на заподозрения Гъзим Колчаку заяви, че се противопоставя на мярката за неотклонение, тъй като според него няма веществени доказателства, които да свидетелстват за престъплението, в което е обвинен клиентът му.

"Силно се противопоставих на искането на специализираната прокуратура, защото нямаше ни най-малко доказателство, което да доказва основателното подозрение. Никакви доказателства, още веднъж казвам, (нямаше) ни най-малко веществено доказателство. Прокуратурата не може да има основателно подозрение, защото не е намерено нищо в къщата, нито някъде другаде, нито едно средство, нито дори най-малкото доказателство, което което да има връзка с основателното подозрение, че (момчето) е щяло да извърши престъпление в бъдеще", каза Колчаку.

Адвокатът подчерта още, че ще обжалва мярката в понеделник, така че решението за 30 дни задържане да бъде отхвърлено.