Федерален апелативен съд отхвърли искането на конгресмен от републиканците да бъде позволено на вицепрезидента Майк Пенс да отмени победата на президентските избори от 3 ноември на Джо Байдън в полза на действащия президент на САЩ Доналд Тръмп, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В кратките мотиви за решението си тричленният състав на съда потвърди решението на федерален съдия от петък искът на Луи Гомърт, републиканец от Камарата на представителите на Конгреса, да не бъде удовлетворен. Според Гомърт Пенс има право да обяви победата на Байдън за недействителна, когато в сряда Конгресът се събере да утвърди резултатите.

Тръмп, който също е републиканец, отказа да признае победата на Байдън, твърдейки без доказателства, че победата му се дължи на масови измами. Десетки представители на изборните власти и съдии от цялата страна отхвърлиха твърденията на Тръмп.

Според американската система президентът се определя от Избирателната колегия, в която отделните щати и окръг Колумбия имат право на определен брой електорски гласове въз основа на представителството си в Конгреса.

Байдън, който спечели народния вот с над 7 милиона гласа разлика, надделя в Избирателната колегия с 306 срещу 232 гласа.

Американските закони изискват на 6 януари Конгресът официално да преброи електорските гласове от колегията.

Гомърт, републиканец от Тексас и лоялен привърженик на Тръмп, подаде иска заедно с републиканци електори (членове на Избирателната колегия) от Аризона с мотива, че Пенс като председател на Сената има право да отменя електорски гласове.

Но според окръжен съдия Джереми Кернодъл - самият той назначен от Тръмп - постанови в петък, че ищците нямат основание за иска си, защото не се претърпели лична вреда.

Съдиите от апелативния съд, всеки от които също е назначен от Тръмп, се съгласиха с това. Министерството на правосъдието, което представлява Пенс, беше против иска.

Някои конгресмени републиканци заявиха, че ще се противопоставят на преброяването на гласовете, макар и опитът им да изглежда без никакви шансове да промени развръзката. Вчера сенатор Тед Круз обяви, че група от 11 сенатори ще оспорят резултата на Байдън в Избирателната колегия.

Междувременно вицепрезидентът на Майк Пенс подкрепи намерението на републиканците в Конгреса да оспорят на съвместното заседание на двете камари на законодателния орган на 6 януари резултата от президентските избори. Именно тогава се планира да бъдат утвърдени резултатите от гласуването от 14 декември в Избирателната колегия, която обяви демократа Джо Байдън за победител. По време на самата процедура вицепрезидентът ще председателства заседанието, защото според американската конституция той е и председател на Сената, предаде ТАСС.

Над 3 милиона души са упражнили правото си да подадат предварително гласа си на изборите за Сената на Конгреса на САЩ на 5 януари в американския щат Джорджия, съобщи в същото време телевизионният канал Си Ен Би Си, цититиран от ТАСС.

Така по информация на телевизията към събота вечерта гласа си на изборите, от които ще зависи съотношението на силите в горната камара на американския законодателен орган, са подали 3 002 100 души. От тях над 928 000 са изпратили бюлетината си по пощата, а над 2,07 млн. са отишли до изборните секции.

По този начин в щата са гласували 38,8 на сто от регистрираните избиратели. На общите избори на 3 ноември в Джорджия гласуваха общо 4 997 176 жители на щата.

На 5 януари в Джорджия ще се състои втори тур на сенатските избори. За места в Сената се съревновават Дейвид Пердю и Кели Лофлър от републиканците срещу Джон Ософ и Рафаел Уорнок от демократите.

Според вестник "Хил", който се позовава на началника на кабинета на Пенс Марк Шорт, вторият човек в държавната йерархия на САЩ "споделя безпокойството на милиони американци от фалшификациите и нарушенията на изборите.

"Вицепрезидентът приветства усилията на членовете на Камарата на представителите и на Сената да задействат своите правомощия по закон за подаване на възражения и предоставяне на данни (за нарушения на изборите) на Конгреса и на американските граждани", се казва в текста. По данни на Си Ен Ен около 140 съпартийци на Пенс и действащия президент Доналд Тръмп в Камарата на представителите възнамеряват да протестират на заседанието решението на колегията. Освен това 11 сенатори също ще се обявят против утвърждаването на резултатите, дори се предполага, че ще свикат специална избирателна комисия за разследване на нарушенията.