Антисемитските настроения са в подем в САЩ и Европа, което буди тревога у ООН. Това се казва в изявление на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, поместено в сборник, представен днес в Ерусалим на Световния форум в памет на жертвите на Холокоста, предаде ТАСС.

Сборникът съдържа изказвания на световни лидери за необходимостта от борба с антисемитизма.

"Ние винаги ще помним жертвите. Но най-добрият начин да почетем тяхната памет е да се борим с антисемитизма и всички други форми на ненавист в съвременния свят", заявява Гутериш. Той подчертава, че зачестяват антисемитските нападения в САЩ и Европа, нацистките символи и лозунги все още са широко разпространени, а продължават и опитите да се отрича Холокоста.

Принц Чарлз в израелския исторически музей

Снимка: БТА

Ужасите на Холокоста трябва да напомнят на съвременното поколение, че човешкото достойнство е неприкосновено, се казва в изявлението на германския президент Франк-Валтер Щайнмайер, поместено в сборника. По думите му тази рана "не е заздравяла напълно" и затова "Холокостът не е само част от историята на Германия, а и предупреждение".

Щайнмайер признава, че антисемитизмът продължава да съществува и днес. Според него не е достатъчно хората просто да го осъждат, а "да изразяват по-забележимо солидарността си с евреите". В текста президентът на Германия припомня за нападението срещу синагога в Хале миналата есен.

Франция е решена да се бори с омразата и нетърпимостта, станали причина за сериозно засилване на антисемитизма в страната, изрази позиция и френският президент на среща с оцелели от Холокоста.

Макрон е един от десетките световни лидери, участващи в проявите в мемориалния комплекс на Холокоста "Яд Вашем" в Ерусалим за отбелязването на 75-годишнината от освобождаването на концлагера "Аушвиц".

"Тъмната сянка на антисемитизма възкръсва", каза Макрон пред представители на наброяващата близо 100 000 души общност на израелски граждани с френски произход. "Антисемитизмът се завръща. А с него и съпътстващите го нетърпимост и омраза. Франция няма да приеме това", заяви френският президент.

За сигурността на високопоставените гости в Ерусалим днес се грижат 11 000 военни и доброволци.

Снимка: БТА

"Приех поканата да дойда в "Яд Вашем", за да заявя, че това повече никога няма да се случи. Това е една безкрайна битка", отбеляза Макрон и заяви, че решен да работи за тази кауза.

По-рано днес Макрон се срещна с оцелели от Холокоста френски евреи в мемориал близо до Ерусалим, издигнат в памет на около 76 000 евреи, които са били задържани във Франция през Втората световна война и откарани в концлагери като "Аушвиц", където повечето от тях са намерили смъртта си.

Президентът на Израел Реувен Ривлин откри международния форум в памет на жертвите на Холокоста като благодари на лидерите от цял свят, че с участието си в събитието са изразили солидарност с еврейския народ.

"Земята скърби заради жестокостите, които тези жертви преживяха. От името на еврейския народ благодаря ви за вашата солидарност", каза той, обръщайки се към близо 50-те лидери, събрали в мемориалния център "Яд Вашем",  заяви Ривлин.

Принц Чарлз говори по време на церемонията

Снимка: БТА

Държавният глава предупреди, че антисемитизмът не засяга само евреите. Антисемитизмът и расизмът са "злокачествено заболяване", предупреди той и подчерта, че нито "една демокрация няма имунитет срещу него". Ривлин обаче изтъкна, че "държавата Израел не е жертва и винаги ще е гарант за сигурността на евреите".

В реч пред участниците във форума израелският премиер Бенямин Нетаняху нарече Иран най-антисемитския режим на планетата, предаде Ройтерс. Той призова за обща и решителна позиция срещу този "най-антисемитски режим на планетата" и допълни, че "този режим открито се опитва да разработи ядрени оръжия и да унищожи единствената еврейска държава".

Принц Чарлз и президентът на Израел Реувен Ривлин

Снимка: БТА

"Израел поздравява президента Тръмп и вицепрезидента Пенс, за това че се противопоставят на тираните от Техеран", каза Нетаняху.

Той посочи, че в основата на еврейската държава е нуждата от предотвратяване на повторението на ужасите на Втората световна война, предаде ТАСС. "В основите на държавата Израел лежи нуждата от предотвратяване на трагедията на Холокоста. Израел ще е вечно благодарен на съюзниците за жертвите, дадени за разгрома на нацистите и спасяването на цивилизацията. Без това спасяване нямаше да има оцелели", каза премиерът.

По-рано днес, когато заедно с руския президент Владимир Путин откри паметник на защитниците и жителите на Ленинград по време на блокадата, Нетаняху говори за съветските жертви през Втората световна война. Той каза, че дори и за секунда не трябва се заличават жертвата и приносът на бившия Съветски съюз в разгрома на "нацисткото чудовище", предаде Асошиейтед прес.

Воцепрезидентът Майк Пенс говори по време на церемонията

Снимка: БТА

Международния форум в "Яд Вашем",  където участваха участват американският вицепрезидент Майк Пенс, френският президент Еманюел Макрон, германският президент Франк-Валтер Щайнмайер, британският принц Чарлз, руският президент Владимир Путин не бе уважен от полския президент Анджей Дуда, който отклони поканата за участие, изразявайки разочарование, че няма да бъде сред ораторите.

За сигурността на високопоставените гости в Ерусалим днес се грижат 11 000 военни и доброволци.

"България е тук с високо вдигнато чело, защото не допусна нито един български евреин да бъде изпратен в лагерите на смъртта и можем само да се гордеем с този подвиг на българския народ, който тук се цени изключително високо", посочи държавният глава. Президентът призова за обединение на усилията в борбата срещу антисемитизма, ксенофобията и омразата", каза и президентът Румен Радев. 

Радев подчерта още, че този форум се провежда във време на проблеми и усложнена глобална среда за сигурност и изрази надежда събитието да спомогне за засилване на диалога и укрепване на сигурността.

В Тел Авив Румен Радев ще се срещне с представители на българската общност и ще присъства на премиерната прожекция на израелско-българския документален филм "Следващото поколение" на българския режисьор Димитър Гочев.

Принц Чарлз и равин Ефрем Мирвис на път към Светилището на книгата

Снимка: БТА

Държавният глава присъства на възпоменателната церемония в "Яд Вашем" заедно със съпругата си Десислава Радева.

С церемонията се отбелязват 75 години от освобождаването на концлагера "Аушвиц" и Деня за възпоменание на Холокоста. В събитието участват 47 държавни и правителствени ръководители от цял свят.

За сигурността на високопоставените гости в Ерусалим днес се грижат 11 000 военни и доброволци.

Снимка: БТА