Посланиците на ЕС и Италия и изпълняващият длъжността посланик на Германия са били повикани в турското външно министерство и пред тях е бил изразен протест във връзка с предприети действия спрямо турски товарен кораб в рамките на военноморската операция на ЕС "Ирини", предаде Анадолската агенция, цитирана от БТА.

В съобщение на турското външно министерство се посочва, че е бил изразен протест срещу предприетата проверка на турския търговски кораб "Роселине-А", извършена без разрешението на Турция, и е била връчена нота на съответните страни. В нотата ни бе посочено, че случаят е в противоречие на международното право и че се запазва правото ни на обезщетение, се изтъква в съобщението.

Претърсването и реакцията

Корабът "Роселине-А", плаващ под турски флаг, е бил спрян снощи от германската фрегата "Хамбург" югозападно от Пелопонес и военни от фрегатата са претърсили кораба, отваряйки всички контейнери на борда. Според турски източници от сигурността претърсването е било в нарушение на международното морско право, изискващо получаване на съгласие от държавата, под чийто флаг плава корабът, за да бъде извършено претърсване на борда.

Германската фрегата участва в започналата по-рано тази година операция на ЕС "Ирини" за контрола на спазването на оръжейното ембарго, наложено от ООН на Либия.

Анадолската агенция посочва, че военните от германската фрегата са направили десант на борда на турския кораб от хеликоптер без да са получили предварително разрешение за претърсване от Турция. Претърсването е продължило до рано сутринта, като претърсващите не са намерили нищо освен хуманитарни помощи, храни и бои.

Действията на германските военни са били записани с мобилни телефони от членове на екипажа на турския товарен кораб.

Турският кораб е продължил пътя си към пристанището на град Мисрата, а според информациите Турция ще предприеме действия през международни институции във връзка с инцидента.

Дълбоко съжаляваме, че наш кораб, който както е станало ясно не е нарушил оръжейното ембарго, е бил задържан в продължение на часове от курса си при тежки метеорологични условия и че при проверката към членовете на екипажа се отнесли едва ли не като към престъпници, заяви говорителят на турското външно министерство Хами Аксой, като изтъкна, че корабът не е нарушил оръжейното ембарго на ООН спрямо Либия.

Аксой подчерта, че Турция протестира срещу "това действие, за което не е имало разрешение и при което е използвана сила".

Той посочи, че инцидентът може да доведе искане за компенсация за щети или загуби. "За да може да се предприеме намеса по отношение на търговски кораби в международни води, от основно значение е да се получи съгласие от страната, под чийто флаг плава корабът. Резолюциите за Съвета за сигурност на ООН за оръжейното ембарго за Либия не отменят това това задължение", изтъкна говорителят.

Какво е пренасял корабът (версията на Анкара)

Аксой посочи, че корабът е транспортирал единствено бои и хуманитарна помощ към либийското пристанище Мисрата и че капитанът е сътрудничил на военните от фрегатата и им е предоставил подробна информация. По думите му, въпреки това те са претърсвали в продължение на часове кораба и са извършили и принудително претърсване на капитата и на членовете на екипажа.

Говорителят подчерта, че намесата на борда да кораба е била извършена без съгласието на Турция, под чийто флаг плава корабът, и без съгласието на капитана на кораба.

Той заяви, че безпристрастността на операция "Ирини" е съмнителна, тъй като тя е предприета без консултации нито с легитимното либийско правителство, нито с Турция, нито с НАТО. Говорителят добави, че двойният стандарт и неправомерният подход спрямо кораби, плаващи от Турция към Либия, "категорично не могат да бъдат приети".

Както многократно сме заявявали по-рано, "Ирини" е предубедена операция. Това е операция, която не инспектира оръжейните доставки за пучиста Хафтар, действа произволно и цели да бъде наказано легитимното либийско правителство, изтъкна говорителят.

Турският вицепрезидент Фуат Октай също критикува военноморската мисия на ЕС. Той каза, че ЕС още веднъж е доказал своето пристрастие с последната кампания от операция "Ирини". Октай осъди в Туитър " незаконната намеса от страна на германска фрегата" спрямо кораб, плаващ под турски флаг и транспортиращ хуманитарни доставки.

Турция подкрепя международно признатото Правителство на националното съгласие в Либия в борбата му срещу властите, контролиращи Източна Либия, в лицето на маршал Халифа Хафтар.

Предупреждението на европейските сили

Същевременно Франция, Великобритания, Италия и Германия заплашиха със санкции онези, които пречат на вътрешнолибийските преговори за създаване на преходни управленски институции преди планираните за декември 2021 г. избори, предаде Франс прес.

"Готови сме да вземем мерки срещу тези, които възпрепятстват Либийския форум за политически диалог и другите канали на Берлинския процес, както и срещу тези, които продължават да грабят държавните средства или извършват посегателства върху правата на човека в страната", заявиха в общо комюнике четирите страни.

"Призоваваме всички международни и либийски заинтересовани страни да се въздържат от всякакви паралелни и несъгласувани инициативи, които заплашват да подкопаят усилията на Обединените нации", се казва в комюникето, разпространено от френското президентство.

Очаква си либийските делегати, на които е възложено създаването на единна изпълнителна власт, да подновят от днес виртуалните си дискусии след първата им среща в средата на месеца в Тунис. Тогава страните се споразумяха за свикването на избори на 24 декември догодина, но не и за това кои да са бъдещите ръководители на прехода.