Анкара е доволна от постигнатото вчера след повече от 6 часа преговори между Ердоган и Путин в Сочи споразумение за Сирия.

Съветникът на турския президент Фахреттин Алтун го определи като историческа дипломатическа победа, постигната благодарение на силната лидерска воля на Ердоган.

"Борбата срещу тероризма ще продължим в сътрудничество с приятелските и съюзнически страни. Проектът на сепаратистката терористична организация за създаване на държавица отиде в историята", написа в Туитър съветникът на турския президент, цитиран за БТА от Нахиде Дениз.

Според подписаното между Москва и Анкара споразумение, кюрдските милиции от Силите за защита на народа ще напуснат до 150 часа територията на планираната зона за сигурност в Северна Сирия. След този срок руски и турски военни съвместно ще патрулират в дълбочина до 10 км на сирийска територия.

Срокът от 150 часа, договорен за изтеглянето на кюрдските милиции, изтича на 29 октомври. Датата е емблематична, понеже тогава се чества националният празник на Турция. На тази дата се навършват 96 години от обявяването на страната за светска Република от Мустафа Кемал Ататюрк. Именно на тази емблематична за Турция дата Турция ще стъпи в зоната за сигурност, заради която турската армия предприе операцията "Извор на мира" в Северна Сирия и се смята, че е изпълнила с чест тази задача, отбелязва Нахиде Дениз.

Какво точно се случи в Сочи?

Ердоган пристигна по обяд в Сочи. Според източници от Анкара той и Путин известно време са разговаряли насаме. Медиите публикуваха снимка, на която Ердоган и Путин се вижда да разговарят пред разтворени топографски карти.

Разговорите между двамата президенти са продължили 6 часа. Главният резултат е постигнатата договореност за изтеглянето на кюрдските милиции от 30-километровата зона за сигурност, както и започването на общи патрули от руски и турски военни в зоната за сигурност.

Ето какво съдържа подписаното съвместно споразумение между Турция и Руската Федерация, (в оригиналния вариант се нарича меморандум) което публикуваха турски медии.

1. Двете страни заявяват (потвърждават) запазването на политическото единство и териториалната цялост на Сирия и опазването на националната сигурност на Турция.

2. Подчертават своята решимост да се борят с всички форми и прояви на тероризма и за прекратяване на сепаратистките дейности на сирийска територия.

3. Във връзка с това ще се поддържа установеното статукво на територия 32 км в дълбочина, постигнато от операцията "Извор на мира", включващо Тал Абияд и Рас ал Айн.

4. Двете страни потвърждават значението на Договора от Адана. Руската федерация при съществуващите условия ще улеснява изпълнението на Договора от Адана.

5. На 23 октомври, от 12 часа на обед, руски военни полицаи и сирийски граничари ще навлязат от сирийска страна на територията, която остана извън операцията "Извор на мира", за да гарантират изтеглянето на кюрдските милиции и на тежките оръжия от 30 километровата територия край турско-сирийската граница. Тези действия ще приключат в рамките на 150 часа. В същото време съвместни руско-турски военни патрули ще започнат съвместни патрулни действия в границите на турската военна операция на запад и изток на 10 км дълбочина, която не включва град Камишли.

6. Всички сили на кюрдските милиции, както и оръжията им ще бъдат изведени от Манбидж и Тел Рифат.

7. Двете страни ще предприемат необходимите мерки за предотвратяване проникването на терористични елементи.

8. Ще бъдат предприети съвместни дейности с цел осигуряване на сигурността на мигрантите и улесняване на доброволното им завръщане.

9. Ще бъде създаден съвместен механизъм за наблюдение и проверка, който да наблюдава и координира прилагането и изпълнението на този меморандум.

10. Страните ще продължат усилията си за намиране на трайно политическо решение на конфликта в Сирия в рамките на Механизма от Астана и за подпомагане на дейността на Конституционната комисия.

Какво каза Путин на Асад след сделката с Ердоган

Владимир Путин проведе телефонен разговор със сирийския си колега Башар Асад, за да го запознае с резултатите от срещата си с Реджеп Тайип Ердоган, заяви пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС и Асошиейтед прес. Путин изтъкнал, че постигнатото снощи руско-турско споразумение ще помогне за възстановяване на териториалната цялост на Сирия.

Асад благодарил на Путин и изразил пълна подкрепа за резултатите от срещата. Той уверил, че сирийските граничари са готови да се разположат заедно с руската военна полиция на сирийско-турската граница, посочил Песков.

Свърши ли работа 120-часовата договорка между Вашингтон и Анкара

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви вчера, че Съединените щати не са изпълнили изцяло обещанията си в рамките на споразумението между Анкара и Вашингтон от миналата седмица за временно прекратяване на турската офанзива в североизточна Сирия, предаде Ройтерс.

"САЩ не изпълниха всички свои обещания. Ако тръгнем на отстъпки, ще отворим пътя за терористичната организация", заяви Ердоган, цитиран от турската телевизия Ен Ти Ви.

Това изявление бе първата реакция на Анкара след изтичането на 120-часовия срок вчера в 19.00 часа по Гринуич вчера, даден на кюрдските милиции да се изтеглят от североизточна Сирия, съгласно споразумението между Турция и САЩ за прекъсване на операцията "Извор на мира".

В съобщение от снощи на турското министерство на отбраната се казва, че Съединените щати са информирали Турция, че изтеглянето на кюрдските сили от "зоната за сигурност", която Анкара иска да установи в Северна Сирия, е приключило.

"На този етап няма нужда от нова операция" извън района на сегашната военна офанзива, се добавя в комюникето.

Според турски дипломатически източник кюрдското изтегляне било потвърдено от американския държавен секретар Майк Помпейо пред турския му колега Мевлют Чавушоглу в телефонен разговор.

На 17 октомври Вашингтон и Анкара постигнаха споразумение , предвиждащо спиране на турската военна операция "Извор на мира" в Северна Сирия за пет дни. През този срок, който изтече вчера в 19.00 часа по Гринуич, сирийските кюрдски милиции Сили за защита на народа (СЗН), разглеждани от Анкара като терористична организация, свързана с Кюрдската работническа партия (ПКК), трябваше да се изтеглят от планираната зона за сигурност на дълбочина от 32 км от турско-сирийската граница, да оставят оръжието си и да премахнат укрепленията си.