Германският министър на отбраната и лидер на Християндемократическия съюз Анегрет Крамп-Каренбауер ще предложи по-късно тази седмица по време на среща на НАТО да се създаде международно контролирана зона за сигурност по границата на Сирия с Турция, предаде ДПА, на която се позова БТА.

Министърът каза, че германският канцлер Ангела Меркел е одобрила плана и че го е изложила вече пред западните съюзници. Крамп-Каренбауер ще го представи официално в кулоарите на среща на министрите на отбраната на страните членки на НАТО в четвъртък. Тя поясни, че Бундестагът ще трябва да реши дали германските военни да участват в плана.

Дойче веле цитира предложението на Крамп-Каренбауер "да бъде създадена зона за сигурност под международен контрол с участието на Турция и Русия".

Турция иска да формира 120-километрова зона за сигурност след изтеглянето на сирийските кюрдски Сили за защита на народа (СЗН) в района от Тал Абияд и Рас ал Айн. Предвижда се зоната за сигурност да бъде удължена до 444 километра.

На 9 октомври Турция започна офанзивата "Извор на мира" в Северна Сирия, която е насочена срещу бойците от СЗН. На 17 октомври САЩ и Турция постигнаха споразумение за преустановяване на бойните действия в Северна Сирия. Турция се съгласи да прекрати огъня за 120 часа, за да може кюрдските отряди, влизащи в коалицията Сирийски демократични сили, да напуснат района на планираната зона за сигурност.

125 военни коли на сирийските кюрдски сили са се изтеглили от района на планираната зона за сигурност в Северна Сирия в посока към провинция Хасака, съобщиха междувременно източници от турските сили за сигурност, цитирани от в. "Хюриет дейли нюз".

СЗН имат време да се изтеглят до 10 часа вечерта на 22 октомври от планираната зона за сигурност. Работим в тясно сътрудничество със САЩ по въпроса за събирането на оръжията, доставени на СЗН, заявиха източниците.