Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че не е искал да остави никакви американски военни в Сирия, но Израел и Йордания са поискали от него да остави все пак малка част американски военни в тази страна, предадоха световните агенции и БТА.

Тези военнослужещи се намират в съвсем друга част на Сирия, близо до Йордания и до Израел, а други американски военни са разположени на места, на които да "защитават петрола", тоест близо до Ирак, каза Тръмп, цитиран от Франс прес.

Американските военнослужещи в Североизточна Сирия обаче са напуснали тази част на страната, както беше предвидено. По този повод Тръмп каза, че САЩ никога не са обещавали на кюрдите, че ще останат в Сирия "400 години, за да ги защитават".

Вашингтон обяви на 13 октомври изтеглянето от Сирия на около 1000 американски военнослужещи, пет дни след началото на турската офанзива в Североизточна Сирия срещу сирийските кюрдски сили. Но част от американските военни започнаха да се изтеглят оттам още на 7 октомври и това проправи пътя за офанзивата на Турция срещу кюрдските бойци.

Миналата седмица САЩ заявиха, че Турция преустановява временно, за пет дни, операцията си, като целта е прекратяването на огъня да позволи изтегляне на кюрдската милиция от позициите й в Североизточна Сирия. Този срок изтича утре. Днес Тръмп заяви, че прекратяването на огъня в Североизточна Сирия се спазва въпреки някои стълкновения (за които взаимно се обвиниха Турция и сирийските кюрди).

Тръмп освен това предупреди Турция, че ако не "се държи добре", САЩ ще обложат с мита стоките й и ще й наложат санкции, предаде Ройтерс.

Изтеглянето на кюрдите

125 военни коли на сирийските кюрдски Сили за защита на народа (СЗН) са се изтеглили от района на планираната "зона за сигурност" в Северна Сирия в посока към провинция Хасака, съобщиха източници от турските сили за сигурност, цитирани от в. "Хюриет дейли нюз" и БТА.

СЗН имат време да се изтеглят до 10 ч. вечерта на 22 октомври от планираната "зона за сигурност" съгласно временното примирие, договорено между Анкара и Вашингтон.

Ако някакви терористи останат след 22 ч., те ще бъдат неутрализирани, казаха източници от силите за сигурност пред "Хюриет дейли нюз".

Турция иска да формира 120-километрова "зона за сигурност" след изтеглянето на СЗН в района от Тал Абияд и Рас ал Айн. Предвижда се зоната за сигурност да бъде удължена до 444 километра.

Работим в тясно сътрудничество със САЩ по въпроса за събирането на оръжията, доставени на СЗН, казаха още източниците, като добавиха, че процесът все още не е приключил.

Разговор между Макрон и Путин преди визитата на Ердоган в Москва

Президентите на Русия и Франция Владимир Путин и Еманюел Макрон обсъдиха в телефонен разговор положението в Североизточна Сирия и Украйна, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Разговорът се е състоял по инициатива на френската страна преди утрешното посещение на турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Русия, където той ще се срещне с Владимир Путин.

Макрон и Путин са заявили, че трябва да бъдат спазени суверенитетът и териториалната цялост на Сирия, се казва в изявление на Кремъл.

Макрон е казал, че е важно да се удължи примирието в Североизточна Сирия и изразил очакване, че напреженията там могат да се решат с дипломация. Путин на свой ред е информирал Макрон за усилията, които Русия полага да стабилизира ситуацията в Североизточна Сирия.