Започнатата от Турция операция в северната част на Сирия може да доведе до повишаване на броя на екстремистите, завръщащи се в родината си, след като са участвали в бойни действия, заяви руският министър на отбраната Сергей Шойгу на Форума "Сяншан" в Пекин, предаде ТАСС.

"В резултат на действията на турската армия в Сирия останаха без охрана осем лагера за бежанци и 12 затвора за чуждестранни бойци. Това може да доведе до рязък скок на така наречената обратна миграция на терористите към родните им страни, подчерта Шойгу.

Той призова за консолидиране на усилията на цялата световна общественост за противодействие на терористичната заплаха, идеологията и пропагандата им.

След поражението си в Сирия терористичната групировка Ислямска държава е засилила значително присъствието си в Югоизточна Азия, а нейни лидери обявяват включването на териториите на Индонезия, Малайзия, Сингапур, Филипините и част от Тайланд в състава на своя "халифат". Като първа ударна сила ще се използват "бойци, които са воювали в Сирия и се връщат в родината си", подчерта руският министър.

Турската военна офанзива в Сирия, насочена срещу кюрдските "Сили за защита на народа", е инвазия, която не отговаря на международното право, заяви междувременно германският министър на външните работи Хайко Маас, цитиран от ДПА.

"От всичко, което знаем и всичко, което самата Турция е посочила като правно основание, ние не можем да подкрепим тази гледна точка", заяви Маас пред германската телевизия Цет Де Еф. "Не смятаме, че нападение срещу кюрдски сили или кюрдски милиции е легитимно според международните закони", добави той.

"Ако в международното право няма основание за инвазия, тогава тя не съответства на международното право", подчерта Маас в отговор на въпрос дали офанзивата е нарушение на международните норми. Той предупреди Анкара, че има опасност да загуби получаваните опит ЕС средства по силата на схема за задържане на сирийски бежанци в Турция.

"Ние не сме съгласни също, че бежанци от сирийската гражданска война, които в момента се намират в Турция, се изпращат в Североизточна Сирия в тази зона за сигурност, може би против волята си", заяви Маас. Тези теми трябва да бъдат обсъдени с Турция, включително във връзка със споразумението за бежанците, "защото няма да плащаме за неща, които не смятаме за законни или допустими", предупреди външният министър.