Европейските лидери се бяха събрали на извънредна среща на върха в Брюксел. Малко след полунощ председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой отправи поздравления към Меркел от името на всички европейски лидери по повод годишнината й.

Самата среща на върха започнала вчера вечерта и проточила се цяла нощ обаче не протече в празнична атмосфера и на нея европейските лидери не успяха да се споразумеят за разпределянето на водещите европейски постове, но се договориха да работят за затягане на санкциите срещу Русия заради Украйна и отправиха призив за прекратяване на насилието между Израел и палестинците.

Желязната дама на ЕС Меркел за четвърти пореден път беше определена от сп. "Форбс" за най-влиятелна жена в света и с право - от 2005 г. тя е германски канцлер, допълва по повод рождения ден на Меркел ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА. В Германия Меркел непрестанно оглавява списъка на най-популярните личности. Това не е случайно, защото именно тя прояви необходимата твърдост, когато трябваше да се противодейства на финансовата криза в Европа и настоя тогава закъсалите страни от еврозоната да получават помощ от ЕС само ако извършат непопулярни политически реформи.

Меркел енергично поддържаше кандидатурата на Жан-Клод Юнкер за председател на ЕК, въпреки че срещу него надигна глас Великобритания и в крайна сметка ЕП избра Юнкер на поста преди два дни.

Меркел е родена в Хамбург, в Западна Германия. Когато е на 3 годинки тя заедно с родителите си идва в Източна Германия, първо в Квиц, а после в Темплин, на 80 километра от Берлин. Баща й е лутерански свещеник. Меркел завършва училище през 1973 г., после до 1978 г. учи физика в университета на Лайпциг и след това няколко години работи в Централния институт по физика и химия на академията на науките на ГДР.

След обединението на Германия през 1990 г. на 36 години Меркел стана член на Християндемократическия съюз и после влиза като депутат в парламента. Следва заместник-председателски пост на партията, после тя е начело на партията в провинция Мекленбург-Предна Померания, а през 2000 г. Меркел става председател на партията.

В правителството на Хелмут Кол Меркел от 1991 г. до 1994 г. е била министър по въпросите на жените и младежта. После за 4 години е била министър на околната среда и безопасността на ядрените реактори.

Меркел е омъжена за професора по химия Йоахим Зауер. Двамата нямат деца. Самата Меркел казва, че не съжалява за това, но признава, че обича децата. Съпругът й има двама сина от първи брак.

Днес всеки четвърти германец иска Меркел да е начело на правителството и когато стане на 70 години. Преди броени дни Меркел получи много хубав подарък за юбилея - Германия спечели за четвърти път Мондиала.