Активистки за правата на жените организираха днес в католическа Полша протестни акции по време на неделните църковни служби, за да изразят недоволството си от още по-голямото ограничаване на правото на аборт в страната, предаде Асошиейтед прес. Агенцията се позова на полски медии и постове в социалните мрежи.

Всички снимки вижте тук >>

В четвъртия ден на протести в Полша жени стояха с плакати пред някои църкви по време на богослуженията. Отделни акции имаше и в храмовете.

В една от варшавските църкви млада жена застана до олтара с надпис "Да се молим за правото на аборт". На видео, публикувано от организация за защита правата на ЛГБТ общността, се виждат протестиращи в църква в Познан, които скандират: "Писна ни!", а хората в църквата в отговор викат: "Варвари!". В Отвоцк, малък град недалеч от столицата Варшава, на оградата на църква бе закачен транспарант, на който пишеше "Женски ад".

В Туитър някои поляци заявиха, че не бива политиката да влиза в църквите, а други казаха, че влиятелната полска Католическа църква сама се меси в политиката, като настоява за пълна забрана на абортите и подкрепя дясното правителство, а в някои случаи - и крайнодесни организации.

Снимка: БТА/АП

Днешните акции са реакция на решение на Конституционния съд, който в четвъртък обяви за неконституционно прекъсването на бременността при трайно и необратимо увреждане на плода. Това становище на съда на практика означава почти пълна забрана на абортите в Полша. При това положение абортите в страната ще бъдат законни само при изнасилване, кръвосмешение или заплаха за здравето или живота на жената.

Движението "Женска стачка", което организира протестите, казва, че принуждаването на жените да раждат деца с тежки увреждания води до ненужно физическо и психическо страдание.

Организаторите обещават, че протестите ще продължат и идната седмица. Утре са планирани блокади в градовете, за сряда е обявена национална женска стачка, а в петък предстоят улични протести.

Снимка: БТА/АП