Министърът на отбраната Лойд Остин, който е настанен в болница в предградие на столицата Вашингтон заради проблем с пикочния мехур, се възстановява и се очаква да се върне към изпълнението на своите задължения още днес, предаде Франс прес, като се позова на неговите лекари.

Остин вече е излязъл от пълната упойка, под която е бил поставен.

"Ние прогнозираме успешно възстановяване", казват лекарите му в комюнике, разпространено от Пентагона. Те не очакват "продължителен престой в болница", цитира ги БТА.

Здравето на 70-годишния американски министър на отбраната се следи под лупа след няколко негови тайни хоспитализации заради рак на простатата, отбелязва АФП.

Този път Белият дом и Конгресът на САЩ са били уведомени предварително за новото настаняване на Остин в болница, каза говорителят на Пентагона Пат Райдър. Той не бе в състояние да уточни дали шефът му ще изпълнява своите задължения от вкъщи или от лечебното заведение.

Остин все пак няма да пътува до Брюксел за срещата на министрите на отбраната на страните от НАТО в сряда и четвъртък, добави Райдър.

Остин беше прехвърлен вчера в интензивно отделение, след като ден по-рано беше приет в болница заради проблеми с пикочния мехур, предаде ДПА. По-рано беше съобщено, че задълженията на министъра ще се прехвърлят на неговата заместничка Кейтлийн Хикс.

Американският президент Джо Байдън беше подложен на голям натиск да уволни министъра на отбраната Лойд Остин, след като в продължение на четири дни той държал президента на САЩ в неведение, че е настанен в болница при предишната си хоспитализация.

70-годишният Остин бе хоспитализиран в новогодишния ден заради - по думите на Пентагона - усложнения след неотдавнашна рутинна операция. Стигнало се обаче до настаняване в реанимация, а Белият дом бе информиран чак на 4 януари. През това време заместничката на Остин - Катлийн Хикс, пък била на почивка в Пуерто Рико, съобщи тогава британското издание.