Американски лекар бе обвинен за убийството на 25 тежко болни пациенти, на които предписал свръхдоза фентанил, предаде Франс прес.

Фентанилът е болкоуспокояващо лекарство, смятано за 50 до 100 пъти по-силно от морфина. То често се използва при хронични болки, обикновено в случаи, когато другите болкоуспокояващи лечения не помагат или вече не действат.

"Прокурор съм от 22 години, но никога не съм виждал обвинителен акт с 25 убийства", каза на пресконференция Рон О'Брайън, прокурор в окръг Франклин, щата Охайо. Той обаче отказа да нарече доктор Уилям Хюсъл "масов убиец".

Лекарят предписвал без никаква медицинска обосновка свръхдоза фентанил на тежко болни пациенти, настанени в болница в Кълъмбъс, столицата на щата Охайо, в централната част на САЩ. Общо около 35 човека били засегнати от действията на доктора за период от четири години, като 25 от тях починали.

Макар че тези пациенти били в тежко състояние, не всички случаи били безнадеждни.

Лекарят бил отстранен от работа през ноември миналата година и уволнен малко след това.

Мотивите за действията на Хюсъл остават неясни. Самият той твърди, че не е искал да убива никого.

По всяка точка от обвинителния акт лекарят може да бъде осъден на между 15 години и доживотен затвор.

Според американските Центрове за контрол и превенция на болестите всяка година в САЩ хиляди губят живота си от свръхдоза опиоиди. Една от жертвите на фентанила бе и певецът Принс, който почина на 21 април 2016 г. в имението си от свръхдоза.