Изтребител от пето поколение F-35A Lightning II на ВВС на САЩ се е разбил около 18:15 ч. местно време на пистата на военновъздушната база Хил, южно от Огден, Юта, в сряда. Никой на земята не е пострадал, съобщиха властите, цитирани от Си Ен Ен.

"Пилотът е катапултирал, след което е откаран в местен медицински център за наблюдение", съобщиха от военновъздушната база Хил в Twitter. Няма повече подробности за състоянието на летеца.

Причината за катастрофата е неизвестна и ще бъде разследвана.

Пилотът се е връщал във военновъздушната база Хил от рутинна тренировъчна мисия, когато е катапултирал от самолета, заяви на пресконференция полковник Крейг Андръл, командир на 388-и изтребителен полк.

"Всички ние като пилоти използваме всяка възможност, за да намалим щетите на всичко на земята, така че знам, че пилотът е положил всички усилия да избегне сгради или каквото и да било на земята преди катапултирането", каза Андръл.

Видеозаписи от мястото на инцидента показаха, че след разбиването на военния самолет от базата на военновъздушните сили излиза голям шлейф дим.

Катастрофата е предизвикала пожар, който се е разпространил на площ от около 8-10 акра, според съобщение в Twitter на Utah Fire Info. Екипите са успели да потушат пожара, съобщиха властите.

Живеещият наблизо Скот Филипс разказа пред Си Ен Ен, че е видял как е паднал самолетът.

"Бях пред дома си ...., косях тревата и гледах как F-35 захожда за кацане, както правят по принцип всяка вечер. Обичаме да ги гледаме как си тръгват и се връщат у дома", каза Филипс. "Обикновено кацат на юг, както беше и днес. При захода за кацане един от тях сякаш загуби мощност и се спусна твърде ниско към дърветата. Следващото нещо, което видях, беше огън", разказва очевидецът.

"Летенето с бойни самолети е рисковано занимание, което всички приемаме, когато захващаме да го правим. И тези неща се случват", каза Андръл. "И затова тази вечер, на първо място, сме благодарни, че пилотът е добре. Благодарни сме, че никой на земята не е пострадал", допълни той.