Девет души, свързани с подкрепяни от Иран групировки в Сирия, са загинали при американски удар по източния град Дейр аз Зур, съобщи неправителствена организация, цитирана от Франс прес.

"Девет души, работещи за подкрепяни от Техеран групировки, са убити при американски удар по обекти, които се използват от проирански групировки", заяви пред АФП Рами Абдел Рахман, ръководител на Сирийския център за наблюдение на човешките права (СЦНЧП).

По-рано министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин заяви, че американските въоръжени сили са нанесли удар по обект в Източна Сирия, използван от иранската Революционна гвардия и свързани с нея групировки, в отговор на непрестанните нападения в последно време срещу американски военнослужещи в Близкия изток.

СЦНЧП съобщи и че най-малко трима членове на проиранското ливанско шиитско движение Хизбула са загинали при израелски удари по техни позиции в Южна Сирия, предаде ДПА.

Според лондонската неправителствена организация мишена на атаката са били военни обекти, сред които подразделение на сирийската противовъздушна отбрана и радарна станция в Тал Калиб и Тал Масихин.

Според СЦНЧП ударът е съвпаднал с друг, нанесен в района на Дамаск, където най-малко три взрива са разтърсили съседния град Акраба, където има военно летище, допълва БТА.

САЩ нанесоха вчера, за втори път през последните седмици, удари по обект в Източна Сирия, използван според Пентагона от иранската Революционна гвардия и свързани с нея групировки, предаде Ройтерс.

Американският министър на отбраната Лойд Остин заяви, че мишените са атакувани с два изтребителя на САЩ Ф-35 в отговор на нападенията в последно време срещу силите на Вашингтон в Близкия изток.

Шефът на Пентагона добави, че атаките срещу войските на САЩ трябва да престанат.

"Ако атаките на иранските проксита срещу американските сили продължат, няма да се поколебаем да предприемем още мерки за защита на нашите хора", посочи Остин.

На фона на изострящото се напрежение около конфликта между Израел и "Хамас" военнослужещи на САЩ и международната антиджихадистка коалиция в Ирак и Сирия бяха подложени на нападения от подкрепяни от Иран групировки най-малко 40 пъти от началото на октомври.

Четиресет и пет американски войници получиха мозъчни травми и леки наранявания.

Все повече нарастват опасенията, че конфликтът между Израел и "Хамас" може да обхване целия Близък изток и да превърне в мишени силите на САЩ, намиращи се в изолирани бази, отбелязва Ройтерс.

След избухването на войната между Израел и "Хамас" на 7 октомври Вашингтон изпрати към региона военни кораби и изтребители, включително два самолетносача, като възпираща мярка срещу действията на Иран и подкрепяните от него групировки. Прехвърлените от САЩ допълнителни военни сили към Близкия изток наброяват хиляди военнослужещи.

Израел от години предприема атаки по цели в Сирия, определяни от еврейската държава като свързани с Иран. Влиянието на Техеран в Сирия нарасна, след като Ислямската република подкрепи президента Башар Асад в избухналата през 2011 г. гражданска война с бунтовниците.

Предполага се, че ударите на Израел са нанесени по база на сирийската противовъздушна отбрана и радарна станция в Тел Кулайб и Тел Масих в провинция Суейда, според двама добре осведомени бегълци от сирийската армия.

Жител от района на град Шахба в Суейда каза, че в далечината се виждали червеникави пламъци и се чувало как към мястото пътуват линейки.

Израелската армия отказа да коментира съобщенията за удар в Сирия.