Иран заяви, че Съединените американски щати "ще бъдат ударени тежко", ако Вашингтон не наложи прекратяване на огъня в ивицата Газа, предаде Ройтерс. Агенцията се позова на изявление на министъра на отбраната на Иран Мохамад Реза Ащияни, цитирано от иранската осведомителна агенция Тасним.

"Нашият съвет към американците е незабавно да прекратят войната в Газа и да постановят спиране на огъня, в противен случай ще бъдат ударени тежко", заяви Ащияни.

След изненадващото нападение от страна на радикалната палестинска групировка "Хамас" на 7 октомври, при което бяха убити 1400 души на израелска територия, Израел отвърна с настъпление към ивицата Газа и непрестанни бомбардировки, припомнят Ройтерс и БТА. Според Иран, който подкрепя движението "Хамас", САЩ имат "военно участие" в конфликта.

Арабските страни се обявиха за спиране на огъня, докато държавният секретар Антъни Блинкън настоява от името на правителството на САЩ за "хуманитарни паузи" в размяната на огън, защото цялостното му спиране би довело до прегрупирането на бойците на "Хамас" и ново тяхно нападение.

Блинкън днес се срещна и с палестинския президент Махмуд Абас в Рамала, предадоха Франс прес и Ройтерс, което е първото посещение на американския държавен секретар, откакто започна войната между Израел и "Хамас".

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън и палестинският президент Махмуд Абас

Снимка: БТА/AП

Срещата на Блинкън и Абас в Рамала е продължила около час. Двамата не застанаха след това пред медиите. Палестинският президент е казал на Блинкън, че трябва да има незабавно спиране на огъня и до ивицата Газа трябва да бъде допусната хуманитарна помощ, съобщи говорителят Набил Абу Редейнех.

На свой ред американският държавен секретар е заявил ангажираността на САЩ с достигането на хуманитарната помощ до населението на анклава и възстановяването на основните комунални услуги, заяви говорителят на Държавния департамент Матю Милър в резюме на срещата.

"Държавният секретар е изразил и ангажираността на Съединените щати с осъществяването на основателните стремежи на палестинците да създадат своя държава", добави Милър.

В Рамала Блинкън и Абас "са обсъдили какви усилия трябва да се положат за възстановяването на спокойствието и стабилността на Западния бряг, включително са говорили и за нуждата да се спре екстремисткото насилие над палестинци и да се държат извършителите на подобни прояви отговорни", информира още говорителят на Държавния департамент.

Според "Таймс ъф Израел" срещата на Блинкън с Абас е посветена на бъдещето на ивицата Газа след края на войната. Изданието припомни, че по-рано тази седмица, на изслушване в американския Конгрес, Блинкън каза, че "на някакъв етап ще е най-разумно една съживена и ефективна палестинска власт да поеме управлението на ивицата Газа, като носи в крайна сметка отговорност за сигурността" в анклава. Тогава палестинският президент Абас казва, че предложението на Блинкън може да бъде реализирано само с двудържавно решение на израелско-палестинския конфликт. Повечето членове на сегашното израелско правителство отхвърлят подобен вариант, тъй като виждат в него заплаха за еврейската държава.

На срещата с арабски официални представители вчера Блинкън не подкрепи призивите за прекратяване на огъня, като настоя за паузи. Движението "Хамас" установи контрола над ивицата Газа през 2007 г., като отстрани от властта предвожданото от Махмуд Абас движение "Фатах".

Понастоящем "Фатах" контролира само палестинските райони на Западния бряг. Външните министри на Египет и Йордания Самех Шукри и Айман Сафади изразиха вчера след срещата с Блинкън в Аман мнението, че би било прибързано да се говори за бъдещето на ивицата Газа, а на първо време е нужно да се прекрати огънят.

В понеделник Блинкън ще се срещне и с външния министър на Турция Хакан Фидан

Външният министър на Турция Хакан Фидан

Снимка: БТА/AП

Днес турският дипломат е обсъдил ситуацията в ивицата Газа с колегите си от Египет и Йордания в отделни телефонни разговори, съобщи турски дипломатически източник, цитиран от Ройтерс и БТА.

Фидан е обменил мнение относно "спирането на атаките, насочени към цивилното население в Газа" и постигането на спешно прекратяване на огъня.

Израел твърди, че обстрелва "Хамас", а не цивилни, но ислямистката палестинска групировка използва жителите на ивицата като жив щит, отбелязва Ройтерс.

Фидан е обсъдил и усилията за гарантиране на безпрепятственото и непрекъснато предоставяне на хуманитарна помощ за Газа с египетския външен министър Самех Шукри, допълва източникът.