Нови израелски удари в Газа и тази нощ. В ранните часове на деня е имало експлозия край болница Ал Шифа в Газа. Все още не е потвърдено от какво е причинена. Говорителят на израелската армия Даниел Хагари съобщи, че продължава унищожаването на тунели и укрепления на Хамас. По думите му групировката е изгубила контрола над северната част на Газа

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху заяви отново, че първо трябва да бъдат освободени заложниците в Газа, преди да мисли за каквото и да било примирие, предаде ДПА.

"Бих искал да разсея всички неверни слухове, които чуваме от всякакви посоки и отново да изясня нещо: няма да има спиране на огъня, докато не бъдат освободени заложниците", каза той от щаба на Централното командване на Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ). Въпреки това не стана ясно дали има предвид незабавно освобождаване на заложниците.

В медиите се появиха няколко непотвърдени съобщения за преговори за хуманитарно примирие в замяна на пускането на до 15 от похитените, държани в ивицата Газа. Осама Хамдан, високопоставен функционер на палестинското движение "Хамас", заяви пред ДПА, че в момента се водят "сериозни преговори".

Но имало опасения, че Израел не откликва на усилията на преговорящите. Говорителят на ЦАХАЛ контраадмирал Даниел Хагари заяви, че в момента има "хуманитарни паузи" в боевете, но не и спиране на огъня.

"Не бива да допускаме коментаторите да ни заблуждават. Няма примирие, няма примирие. Сражаваме се с "Хамас", няма примирие."

Израелските отбранителни сили твърдят, че са унищожили 130 тунелни шахти на "Хамас" от началото на войната, докато продължава "разширяването" на наземната си операция в Газа, съобщава CNN. Военните все още работят, за да разкрият и унищожат още тунели. Добавя се, че "подготовката на Хамас за продължителен престой в тунелите може да се види въз основа на водни и кислородни средства, открити в тунелите".

На 7 октомври "Хамас" извърши безразборно нападение в Южен Израел, при което бяха убити над 1400 души, а поне 239 бяха отвлечени в Газа. Израел отговори с масирани въздушни удари и сухопътна операция. Броят на палестинците, загинали от началото на войната, е 10 569, според управляваното от "Хамас" министерство на здравеопазването в Газа. Числата, които растат всеки ден, не могат да бъдат проверени чрез независим източник.

Междувременно се наблюдава огромно увеличение в броя на палестинците, бягащи от ожесточените боеве в ивицата Газа.

Групировката "Хамас" е изгубила контрол над Северна Газа, тъй като хиляди жители се преместиха на юг, заяви в сряда на брифинг израелският военен говорител контраадмирал Даниел Хагари, цитиран от "Ройтерс".

"Видяхме как 50 000 жители на Газа се преместват от северната част на Ивицата Газа на юг. Те се придвижват, защото разбират, че "Хамас" е загубил контрол на север", каза Хагари. "Хамас" изгуби контрол и продължава да губи контрол на север."

Десетки хиляди от тях избягаха от зоните на сраженията в обсадените северни части на палестинския анклав, след като вчера Израел отвори временен коридор за евакуация.

По оценки на израелското министерство на отбраната от него са се възползвали около 50 000 палестинци, които се присъединяват към 900 000, които избягаха на юг през последните седмици.

Службата на ООН за хуманитарно подпомагане на палестинските бежанци в Близкия изток не можа да даде точни данни, но потвърди, че броят на бягащите от зоните на бойните действия постоянно нараства през последните три дни.

Израелските сухопътни операции навлязоха още по-дълбоко в град Газа - най-големия и най-гъсто населен град в палестинската територия - което предизвика ново бягство от север. В ивицата Газа живеят над 2,2 милиона души.

Инициативата на Кипър за създаването на морски коридор за безопасна и непрекъсната доставка на помощи за цивилното население в Газа ще бъде обсъдена на провеждащата се днес в Париж международна конференция за справяне с хуманитарната криза в конфликтната зона. Предложението ще бъде представено от президента на страната Никос Христодулидис.