Руският опозиционер Алексей Навални бе осъден на 30 дни "административен арест" за организиране на неразрешена демонстрация два дни преди встъпването в длъжност на президента Путин за нов мандат, предадоха Франс прес и ТАСС.

Навални е признат за виновен по член 20.2 (за организиране на неразрешени обществени прояви) и е осъден на 30 дни лишаване от свобода, обяви Тверският съд в Москва след около пет часа гледане на делото.

"Вече ми дадоха 30 дни, но "процесът" продължава. Разглеждат друг случай. Какво странно усещане", написа Навални в Туитър.

Навални е на съд и за неподчинение на силите на реда. Редовно изправяният пред съда опозиционер през последните месеци зачести организирането на демонстрации за оказване на натиск над Кремъл, след като съдът му забрани да се яви на президентските избори на 18 март, очаквано спечелени от Владимир Путин. В проявите участват много млади хора, които масово споделят в социалните мрежи разследванията на 41-годишния опозиционер за корумпираността на управляващите, отбелязва АФП.

На 5 май Алексей Навални призова привържениците си да се включат в демонстрация под надслов "Той не ни е цар". Хиляди хора демонстрираха в много руски градове. Навални бе задържан в Москва на протест, съпътстван от сблъсъци между негови поддръжници и хора в камуфлажни униформи, които скандираха прокремълски лозунги. Полицията разпръсна демонстрацията със сила, припомня АФП.

Последното задържане на Навални е от края на февруари след демонстрация през януари, но тогава той не бе осъден на арест. През октомври опозиционерът бе осъден на 20 дни арест за призоваване към неразрешени обществени прояви.

При входа на съда, който бе блокиран със заграждения полицейска охрана, неколцина привърженици на Навални следяха в реално време хода на делото по мобилните си телефони, допълва агенцията.