Посолството на Република България в Скопие изпрати протестна нота до Министерството на външните работи на Република Северна Македония по повод на решението на митническите власти на ГКПП "Деве баир" да спрат пратка от 920 български книги за Българския културно-информационен център в Република Северна Македония, съобщиха от външното ни министерство.

С нотата посолството иска обяснение защо се налага специално разрешение за внос на литература от страна членка на Европейския съюз, което не е регламентирано никъде и е абсурдно да се случва през 2021 г. в държава, която претендира, че иска да се присъедини към Европейския съюз.

Със скандалния акт на властите на Република Северна Македония ще бъдат запознати Европейската комисия и посолствата на държавите членки на Европейския съюз в Скопие, заявяват още от МВнР.

Екземплярите от "Български народни песни" от Братя Миладинови са били транспортирани от българския гражданин Виктор Стоянов, който е представил на ГКПП "Деве баир" договор за дарение, с който книгите ще бъдат предоставени на културния ни център.

От МВнР обясняват, че въпреки изпратения на място консул от посолството ни в Скопие, митническите власти са заявили, че е нужно предварително разрешение от Министерството на външните работи на Република Северна Македония, съгласувано с Министерството на културата на Република Северна Македония.