Комикът Володимир Зеленски, който е начинаещ в политиката, получава най-много гласове - около 30 процента, в днешния първи тур на президентските избори в Украйна, сочи екзит пол, цитиран от Франс прес и ДПА.

Зеленски и досегашният президент Петро Порошенко, за когото са гласували около 17 на сто от избирателите, ще се състезават на втория тур на 21 април.

 

Бившата министър-председателка Юлия Тимошенко получава 14 на сто от гласовете.

 

Снимка: АР/БТА

"Днес започва нов живот, без корупция", заяви 41-годишният Зеленски в Киев.

Зеленский благодари на всички, които са гласували за него на първия тур на президентските избори в Украйна.

"Благодаря, че гласувахте... Екзит половете са много, а победителят - един", заяви кандидатът на партия "Слуга народа" от изборния си щаб след публикуването на Националния екзит пол

Снимка: АР/БТА

Украинският президент Петро Порошенко заяви, че изборите са били свободни и отговарят на международните стандарти.

Той заяви, че не чувства "еуфория", след като проучванията показаха, че той стига до втория кръг на изборите, но изоставя от Володимир Зеленски, който е комик и политически новак, предава AFP.

Снимка: АР/БТА

"Това е суров урок за мен и властите като цяло. Това е причина да работим върху грешките си", заяви той в предизборния си щаб.

Лидерът на партия "Отечество" Юлия Тимошенко заяви, че нейната партия може да оспори резултатите от първия тур на президентските избори, съобщава РИА "Новости".

"Докато не съберем последния протокол, със сигурност няма да оспорим нищо. Ако имаме в ръцете ни всички оригинални протоколи от районните избирателни комисии , а ние ще ги имаме, и ако се различават с тези данни, които ЦИК обяви, само тогава ще оспорим резултатите", заяви Тимошенко на брифинг след обявяването на данните от езкит пола.