Талибаните завзеха област в южната афганистанска провинция Хелманд и убиха областния началник на полицията Ахмад Шах Салем, предаде ДПА.

Полицейски служител каза, че атаката е започнала снощи и до ранните часове днес областта Науа е паднала в ръцете на талибански бойци, които превзели сградата на областния губернатор и главното полицейско управление.
Боевете продължават, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Продължават също сраженията в Кундуз между армията и талибаните, които около полунощ започнаха съгласувано нападение срещу северния афганистански град Кундуз, атакувайки от четири посоки.

Местни източници, цитирани от Франс прес, съобщават, че улиците на Кундуз са празни, магазините са затворени и градът е обкръжен от талибани. Най-малко шестима души са загинали и 80 са били ранени при взрив в северната провинция Джузджан, съобщи телевизия Толо нюз.

Експлозията е станала на един от пазарите. Засега никой не е поел отговорност, предаде ТАСС.

Поредната ескалация на насилието е показателно за продължаващата нестабилност в Афганистан в навечерието на конференцията на дарителите в Брюксел, посочва АФП.

На срещата, предвидена за вторник и сряда, повече от 70 страни дарители ще обсъждат от каква финансова помощ се нуждае Афганистан до 2020 г.

В неделя стана ясно, че премиерът Бойко Борисов ще предложи на парламента България да изтегли контингента си в Афганистан.
България има в Афганистан в момента около 110 души: съветнически екипи за подготовка на местните сили за сигурност в Кабул.
В Кандахар участваме в охраната на летището. Операциите са в рамките на мисията на НАТО "Решителна подкрепа".