Съобщението за заведено предварително разследване от Прокуратурата за борба с икономическите престъпления и корупцията срещу федералния канцлер на Австрия Себастиан Курц и шефа на неговия кабинет Бернхард Бонели предизвика остра реакция на опозиционните партии.

Курц и Бонели са разследвани за възможни неверни показания пред разследващата парламентарна комисия, известна като "комисията Ибиса", относно назначаването на довереника на Курц - Томас Шмид, за ръководител на държавната холдингова компания ЙоБАГ. Миналата година Курц и Бонели отрекоха съществуването на договореност за назначаването на Томас Шмид начело на холдинговата компания, в което Прокуратурата за борба с икономическите престъпления и корупцията се съмнява и разследва.

Според ръководителката на Австрийската социалдемократическа партия Памела Ренди-Ваагнер съществуват "моменти на тежки съмнения" и подозренията на прокуратурата, че канцлерът не е казал истината пред парламентарната комисия, са основателни.

Австрийската партия на свободата (АПС) иска незабавно оставката на канцлера. "Така повече не може, господин федерален канцлер, моля подайте оставка", заявява категорично ръководителят на фракцията на АПС в парламентарната "комисия Ибиса" Кристиан Хафенекер, според когото управляващият екип на Австрийската народна партия (АНП) на Курц "няма вече моралното право да води тази страна". Хафенекер е на мнение, че и за Партията на зелените, които управляват в коалиция с АНП, е дошъл "часът на истината" и трябва да решат дали искат да продължат заедно с тази пропита от корупция група до техния провал.

За опозиционната партия "Нова Австрия" (НЕОС) действията на прокуратурата са ясен сигнал за това, че правовата държава функционира. Пред закона всички трябва да са равни, подчертава ръководителката на НЕОС Беате Майнъл-Райзингер. И допълва, че дори федералният канцлер няма право да казва неистини пред разследващата комисия.

"Единствен по рода си и изключително потресаващ" тя нарича факта, че заедно с Курц и Бонели са обвинени също министърът на финансите Гернот Блюмел и шефът на ЙоБАГ Томас Шмид, четирима от ръководителите на страната, членове на АНП. "Себастиан Курц направи от правителството съмнителен кабинет. Това значително вреди на страната и на доверието в политиката."

Участващата в правителствената коалиция Партия на зелените е много лаконична в преценката си и съобщава, че има "пълно доверие на правосъдието". В съобщението се казва, че "партията ще предприеме необходимите стъпки и ще изясни обвиненията на спокойствие и с необходимата сериозност." По подобен начин се произнесе и министърката на правосъдието Алма Задич от Партията на зелените, която остави без отговор неколкократните запитвания дали ще поиска оставката на канцлера в случай, че се стигне до присъда.

Енергична е защитата на канцлера от средите на неговата партия. Министърката във федералното канцлерство Сузане Рааб и министърът на вътрешните работи Карл Нехамер осъдиха опозицията и разследващата парламентарна комисия. Опозицията беше обвинена от Рааб, че се опитва да разруши политическата култура, а чрез провокации и инсинуации комисията се опитва да се обърне смисълът на казаното. И според Нехамер комисията задавала главно внушаващи въпроси, за да обърка разпитвания в противоречиви отговори и да подаде сигнал срещу него.

Ръководителят на фракцията на АНП в парламентарната комисия Андреас Хангер е убеден, че обвиненията срещу Курц "ще се разтворят във въздуха". В изявления за телевизия Пулс 24 той е заявил, че при разпита федералният канцлер е говорил в условно наклонение, когато е ставало дума за назначаването на шефа на ЙоБАГ, което означавало, че той вече не може да си спомни точно какво е било. "Аз изобщо не виждам да са направени неверни показания", заключава Хангер.

Лицата, разпитвани в парламентарната комисия, са длъжни да говорят истината, коментират експерти. Според параграф 288 на наказателния кодекс свидетел, който дава неверни показания пред съда, се наказва с лишаване от свобода до три години.