Решението за подготовка на стрес теста на АЕЦ "Козлодуй" е взето след среща на премиера с ръководството на НЕК и АЕЦ "Козлодуй", съобщиха от пресценъра на Министерски съвет.

Проверката ще включва седем основни критерия - местоположение на централата, риск от наводнения, охладителни системи - конструкция, резервни мощности, продължителност на експлоатационния живот, тип реактори и риск от терористични нападения. Ще бъдат поканени експерти от Международната агенция за атомна енергия, които да наблюдават изпълнението на тестовете.

След приключване на проверката, страната ни ще оповести резултатите и ще предложи начините за изпитване, приложени в АЕЦ "Козлодуй", да влязат в общите европейски изисквания за изпитания на атомни централи в общността.

Вчера Европейският съюз потвърди плановете до края на годината да бъдат проведени тестове за устойчивост - т. нар. стрес тестове - на всички АЕЦ в страните членки. След провеждане на тестовете ЕС планира да разработи единни европейски стандарти за сигурност на атомните централи. Те трябва да бъдат готови до края на годината, а прилагането им да стане от 2012 г.

Белгия ще закрие всички свои атомни електроцентрали (АЕЦ), които не преминат тестовете за устойчивост, заяви говорителка на белгийския министър на енергетиката, цитирана от ИТАР-ТАСС, предаде БТА. На въпрос какво ще се случи, ако всички белгийски АЕЦ се провалят на тестовете, говорителката Мари-Изабел Гомес отговори, че "всички ще бъдат закрити". Белгия има две атомни централи, в които работят 7 реактора, осигуряващи 60% от електроенергията в страната.

Германският канцлер Ангела Меркел пък обяви създаването на "етичен комитет", който да преценява рисковете от ядрената енергия след катастрофата в Япония, предаде АФП, цитирана от БГНЕС. Комитетът, състоящ се от представители на църквите, на академичните среди и на синдикатите, ще има мисията да "преценява рисковете и да ги йерархизира", каза Меркел. Консервативната канцлерка реши миналата седмица да спре за три месеца седемте най-стари реактора в страната, която разполага с общо 17, докато се извърши задълбочено изследване на безопасността на всички централи. Днес тя повтори, че удължаването с 12 г. на живота на германските реактори, което беше решено от нейното правителство, е под съмнение.

Според социологическо изследвана в Швеция, оповестено също днес, подкрепата за изграждане на нови атомни реактори в страната е намаляла от 47% през 2008 г. до 21% в момента, предаде ДПА. 36% от анкетираните одобряват постепенното спиране на атомните мощности спрямо 15% през 2008 г. 36% обаче все още искат да бъдат запазени атомните централи, което е леко повишение спрямо нагласите от преди две години. Швеция покрива чрез АЕЦ около половината от енергийните си нужди, посочва ДПА.

Швейцария вече обяви, че замразява проектите си за обновяване на атомни електроцентрали.