Независимият кандидат Наташа Пирц Мусар печели най-много гласове на втория тур от президентските избори в Словения днес, сочат предварителните резултати от вота, обявени на сайта на словенската избирателна комисия.

Избирателните секции в страната затвориха в 19 часа местно време. Право на глас имаха 1,7 милиона словенци при население на страната от 2,1 милиона души.

Пирц Мусар печели 53,87 от гласовете при преброени около 77 процента от бюлетините. Тя се явява като независим кандидат на изборите, но за балотажа е подкрепена от лявоцентристкото правителство, чийто кандидат не успя да събере достатъчно гласове на първия тур, за да продължи напред в надпреварата.

Съперникът на Мусар, бившият външен министър Анже Логар, който е подкрепян от Словенската демократическа партия, печели 46,13 на сто към момента.

На базата на тези резултати вероятността Словения да има първата си жена президент нараства значително.

54-годишната Наташа Пирц Мусар е адвокат в сферата на медийното право и човешките права. Сред клиентите й е била и родената в Словения Мелания Тръмп, съпругата на предишния американски президент Доналд Тръмп. Пирц Мусар е работила също като журналист и телевизионен водещ.

46-годишният Логар е член на СПД на предишния премиер Янез Янша, който претърпя поражение на парламентарните избори през април от лявоцентристка екологична формация "Движение Свобода" на сегашния премиер Роберт Голоб.

Вторият петгодишен мандат на настоящия президент Борут Пахор изтича през декември и той няма право да се кандидатира отново.