Администрацията на Джо Байдън настоя Израел да преосмисли плановете си за мащабна наземна офанзива в ивицата Газа. Като алтернатива военните експерти във Вашингтон предлагат осъществяването на "хирургична" операция с прецизни удари срещу ценни цели на Хамас. Това би могло да се реализира с въздушни удари и с ограниченото използване на специални части, пише в. "Вашингтон Поуст".

Белият дом обаче отказа да коментира настояването на администрацията за хирургическа операция вместо пълномащабно наземно нахлуване.

Преди дни президентът Байдън и неговият екип публично заявиха подкрепа за планираната сухопътна офанзива - "стига Израел да прецени, че това е най-добрият му ход". Същевременно те допълниха, че подобна военна операция поставя "трудни въпроси".

Въпреки личните си предупреждения, американските служители нямат голяма увереност, че Израел ще отмени намерението си да проведе широкомащабна сухопътна офанзива. Представители на президентската администрация на Байдън са силно обезпокоени от потенциалните последици на инвазията.

На първо място това може да провали преговорите за освобождаване на близо 200 заложници, особено след като дипломатите смятат, че са постигнали "значителен" напредък за освобождаването им.

По-голямото опасение на Вашингтон е, че настъплението в Газа може да доведе до ескалация на конфликта в целия Близък изток.

Освен това сухопътната операция ще доведе до множество жертви сред палестински цивилни, както и израелски войници.

Междувременно американският президент Джо Байдън се срещна днес с китайския външен министър Ван И, съобщи Белият дом, цитиран от Ройтерс и БТА.

Байдън е подчертал, че САЩ и Китай "трябва да уредят съперничеството в отношенията си по отговорен начин и да запазят отворени каналите за комуникация", се казва в изявление на Белия дом.

Президентът Байдън гледа на днешната си среща с китайския външен министър Ван И като на "добра възможност и положително развитие", каза днес говорителят на Белия дом Джон Кърби, цитиран от Ройтерс.

Срещата на Байдън с Ван И продължи един час, като в нея взеха участие съветникът на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джейк Съливан и американският държавен секретар Антъни Блинкън, съобщи Кърби.

Президентът Байдън още се надява да се срещне с китайски президент Си Цзинпин в близко бъдеще, каза още Кърби, без да уточни дали е била постигната договорка за срещна на двамата президент в кулоарите на срещата на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество следващия месец в Сан Франциско.