Абдел Хамид Дбейба, 61-годишен инженер и богат бизнесмен, бе назначен в петък за временен премиер на Либия*. Известен като политик, близък до Турция и ислямисткото сдружение "Мюсюлмански братя", се очаква да поведе страната си към изборите, които са в края на годината.

Дбейба е роден през 1959 г. в западния град Мисрата - пристанище на 200 километра източно от Триполи, исторически кръстопът, където се събират търговските пътища през Сахара и маршрутите на морската търговия в Средиземно море.

През управлението на диктатора Муамар Кадафи, свален с народно въстание през 2011 г. след 42 години на власт, третият по големина либийски град изживява промишлен и икономически бум, от който печелят много видни местни фамилии, включително семейството на новия премиер.

Женен и баща на шест деца, Дбейба има магистърска степен по планиране и строителство от Университета на Торонто, Канада.

Назначаването му за временен премиер беше изненадващо.

Той е заемал редица важни длъжности при режима на Кадафи, бил е сред най-доверените лица на бившия диктатор.

Управлявал е например Либийската компания за инвестиции и развитие (Lidco) - голямо държавно дружество. Там е контролирал по-специално строителни проекти, включително за изграждане на близо хиляда жилища в Сирт - родното място на Кадафи, и на административен комплекс в провинция Джуфра.

Натрупал е богатство именно в строителния сектор, нареждайки се сред най-преуспелите бизнесмени в Мисрата, веднага след братовчед си Али Дбейба. Двамата са били разследвани за злоупотреби в Либия и други страни.

Али Дбейба бе един от 75-те участници във Форума за либийски политически диалог (процес, стартиран от ООН през ноември в Тунис), който избра в петък новата временна изпълнителна власт в лицето на четирима ръководители: министър-председател и тричленен Президентски съвет.

Абдел Хамид Дбейба е оглавявал и проекти на друг либийски инвестиционен гигант - Организацията за развитие на административните центрове (ODAC), натоварена да модернизира инфраструктурата в Либия под ръководството на Али Дбейба от 1989 до 2011 г.

Смятан за политик, близък до Анкара (която има икономически интереси в Мисрата) и до "Мюсюлмански братя", той ръководи холдинг с филиали по цял свят, включително в Турция.

Влизане в политиката

След революцията от 2011 г. Дбейба създава партията "Либия ал Мостакбал", навлизайки плахо в политиката.

Програмата, представена от него, изглежда амбициозна за едва десетмесечния период на преход, който се очаква да измъкне страната от десетгодишния хаос и да я насочи към парламентарни и президентски избори през декември.

"Ще използваме образованието и обучението като път, водещ към стабилност. Ще работим за това органите за сигурност да бъдат професионални, а оръжията - под монопола на държавата. Ще бъде забранено носенето на оръжие извън държавните институции", заяви той в сряда по видеоконферентна връзка пред Форума, заседаващ в Женева.

Той смята да създаде министерство на националното помирение, да намали разликата в заплатите на държавните служители, да раздели територията на зони за сигурност и да реши "най-много за шест месеца" проблема с продължителните спирания на тока, който от години измъчва сънародниците му.

Обещава също да върне големите чуждестранни инвеститори, напуснали страната след 2011 г., а за младите да създаде работни места, които да не са "непременно в армията или полицията".

"Успее ли да осъществи за десет месеца всичко това, обзалагам се, че ще се задържи и за повече от десет месеца", иронизира в Туитър интернет потребител от Либия.

Превод БТА

*Междулибийският политически диалог приключи на 5 февруари с избирането на временен премиер и на тричленен временен Президентски съвет на Либия - б.ред.