Това потвърждава уверенията на Белия дом: не са били "откуп" парите, изплатени скоро след като влезе в сила ядреното споразумение с Иран, а петима американски затворници в страната бяха освободени.

Във вчерашната информация обаче се говори за "превод" или "трансфер". А във вътрешнополитическия скандал, избухнал в САЩ преди седмица ударението бе върху това, че сумата е била изпратена в брой с товарен самолет.

По думите на държавния секретар Джон Кери плащеното уредило стар ирански съдебен иск и било договорено с отделни преговори.

Парите - 400 милиона долара авоари, замразени след 1981 г., плюс 1,3 милиарда долара лихви, били част от доверителен фонд. А той бил използван от Иран, за да купува американско оръжие преди революцията от 1979 г., след която двете страни прекъснаха дипломатическите си отношения.

С разгарянето на предизборната кампания в САЩ републиканците, начело с кандидата за президент Доналд Тръмп, атакуваха администрацията на Обама за плащането, като изразиха съмнения относно избрания момент.

"Транферът е свързан с продажбата на военно оборудване на Иран преди революцията и нямаше нищо общо с ядрената сделка", заяви вчера пред агенция ИРНА председателят на иранския Съвет за национална сигурност Али Шамхани.

"Предпочитаме да не навлизаме в подробности по случая и да оставим американските президентски кандидати да разкриват истинската си природа в хаотичната предизборна атмосфера", е допълнил иранският представител.