Финансовото министерство на Германия отбелязва като аргумент, че предложението не е трайно решение и не отговаря на определените критерии от еврозоната, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Писмото от Атина не е трайно решение", коментира Мартин Йегер, говорителят на финансовия министър на Германия Волфганг Шойбле, в кратко комюнике.

"Истината е, че то (предложението) цели да бъде получено междинно финансиране, без да бъдат изпълнявани изискванията от програмата. То не покрива критериите, определени в понеделник от еврогрупата", допълва Йегер, цитиран от АФП.

Германия отхвърля предложението на Гърция спасителните заеми от еврозоната да бъдат удължени с шест месеца, съобщиха за ДПА правителствени източници.

Преди дни Волфганг Шойбле демонстрира небоколебимост, като категорично се противопостави на удължаване на кредитното споразумение.

"Няма кредитно споразумение с Гърция, има гръцка спасителна програма, в тази формулировка е ключът. Въпросът е дали тази програма ще приключи с "да" или "не", каза Шойбле.

Той пояснил, че излизане на Гърция от еврозоната е въпрос на отговорност на самите гърци.

Еврогрупата даде на Гърция срок до петък да се съгласи да бъде продължена оздравителната (спасителната) й програма, която приключва в края на месеца.

Писмото на гръцкото правителство, което иска удължаване на срока на финансовата помощ за Гърция, е положителен сигнал и отваря път към постигането на компромис за дълга. Това е заявил днес председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, цитиран от АФП, на която се позова "Фокус".

Гърция депозира искане до европейските си партньори за шестмесечно продължаване на плана за финансиране на страната. Страната се надява формулировката в него за "удължаване на споразумението" да бъде задоволителна не само за гръцката страна, но и за Еврогрупата, съобщава гръцкият сайт нюз.ин.

Очаква се гръцкото искане за удължаване на споразумението да бъде обсъдено днес следобед в т. нар. Работна група на еврото - подготвителната инстанция на еврозоната, и ако по него бъде постигнато споразумение, то да бъде одобрено чрез телеконферетна връзка и от Еврогрупата (финансовите министри) утре.

АНКЕТА: Ще приеме ли Европа гръцкия план?