Членовете на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) гласуваха с огромно мнозинство да разрешат на партийното ръководство да започне преговори с консерваторите на канцлера Ангела Меркел за съставяне на ново правителство, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

На партийния конгрес също така бе преизбран лидерът на ГСДП Мартин Шулц с 81,9 процента от гласовете, съобщи ТАСС. Той бе единствен кандидат за поста.

Участващите около 600 делегати отхвърлиха предложение да изключат възможността отново да станат младши партньор в коалиция с Меркел за трети път за 12 години, предаде ДПА.

Решението на партийния конгрес означава, че лидерите могат да обсъдят варианти, включващи нова "широка коалиция", неформално сътрудничество или официално споразумение да се поддържа правителство на малцинството.

Въпреки това на конгреса много делегати се изказаха енергично против нова коалиция с Меркел, след като на парламентарните избори през септември ГСДП регистрира най-слабия си резултат от 1949 г., предаде ДПА.

Според мнозина този нисък изборен резултат е бил наказание от гласоподавателите за предишното участие на ГСДП в управляваща коалиция с Меркел.

Лидерът на ГСДП Мартин Шулц отправи емоционален призив към конгреса да се защити националният интерес и да се укрепи Европа чрез подкрепяне на преговорите за нова коалиция с Меркел.

"Нужна е силна ГСДП за силна Германия и е нужна силна Германия за силна Европа", каза Шулц. Той посочи, че иска да види промени в ГСДП, но че обновяването на партията не трябва да се поставя над интересите на нацията.

След това Шулц изложи основни елементи от дневния ред за преговорите с Меркел, изброявайки основни за социалдемократите теми като борбата със социалното неравенство, реформа на образованието, модернизацията на индустрията и проблемите на околната среда.

Шулц призова за превръщане на Европейския съюз в Съединени европейски щати до 2025 г. с обща конституция. "Европа е нашата застраховка живот", каза той на делегатите. Страните членки на ЕС, които откажат да подкрепят федерална конституция за всички, ще трябва да напуснат съюза, смята Шулц.