Това са били основните теми на тайна вечеря в Берлин снощи, в която участваха канцлерът Ангела Меркел и председателите на парламентарни фракции на ХДС от всички 16 провинции, съобщи БНР.

Политиците са се срещнали в италианския ресторант „Ил пунто” в Берлин, като разговорът им е трябвало да остане встрани от медийното внимание. Няколко медии обаче са забелязали събирането им и днес излязоха със снимки от него.

Участници в разговорите, пожелали анонимност, са уточнили, че темата на срещата е било разпределението на важните постове в бъдещата Европейска комисия.

Християндемократите са единодушни, че Йотингер трябва да запази поста си. В неговия мандат, ЕК започна наказателна процедура срещу България за строителството на "Южен поток". Преди няколко дни Йотингер изрази увереност, че българското правителство действително е спряло проекта, както е обещало.

Също миналата седмица лидерът на ГСДП Зигмар Габриел съобщи, че партията му иска Мартин Шулц да бъде преизбран за председател на ЕП в рамките на "пакет", включващ номинацията на люксембургския консерватор Жан-Клод Юнкер за председател на Европейската комисия.

"Изборът на Юнкер за председател на Комисията и избирането на Шулц (за председател на Европейския парламент) трябва да бъдат свързани", заяви Габриел, който е министър на икономиката и вицеканцлер в правителството на Меркел, в интервю за сайта на седмичника "Шпигел".

"Нуждаем се от силна ос Юнкер/Шулц пред предизвикателствата в Европа", каза още Габриел.

Той настоява също така Шулц да бъде избран преди номинацията на Юнкер. В замяна на това ГСДП, която постигна значително по-слаб резултат от консерваторите на Меркел на последните европейски избори, се отказа от получаването на поста европейски комисар, определен за Германия.

"ГСДП ще приеме комисар от Съюза (ХДС/ХСС, германските консерватори) при условие, че Мартин Шулц бъде избран за председател на Европейския парламент", заяви председателят на германските социалдемократи.

Политиката за стабилизиране на еврозоната не бива да се променя въпреки заканите на социалисите да сторят това, са решили единодушно още християндемократите.

Все още остава спорна фигурата за шеф на ЕК. Меркел настоява, че нейният фаворит е Жан Клод Юнкер от ЕНП. Неговата кандидатура обаче не бе подкрепена от Швеция и Великобритания.