Най-малко 14 души бяха убити при самоубийствен атентат край летището на Кабул, който бе извършен броени минути след завръщането от изгнание на генерала и бивш афганистански вицепрезидент Абдул Рашид Достум, съобщи полицията, цитирана от ДПА и БТА.

Поне 60 души пък са ранени. Повечето пострадали са полицаи, но има и цивилни. Самият Достум обаче не е пострадал.

Атентаторът се е намирал сред негово поддръжници, които се били събрали при входа на летището. Той бил идентифициран от полицията, но задействал бомбата си преди да бъде обезвреден.

Абдул Рашид Достум, бивш влиятелен командир от Северен Афганистан и първи вицепрезидент на страната, днес се завърна в Кабул след 14 месеца изгнание в Турция.

След като в края на 2016 година бе обвинен в отвличане, изтезание и изнасилване на свой съперник, Достум напусна страната през май 2017 година, за да избяга от правосъдието.

"Достум първо каза, че иска да прави секс с мен. Хората му ми свалиха дрехите. После Достум накара 10 от охранителите си да правят секс с мен, докато получих разкъсвания и започнах да кървя", разказа тогава пострадалият.

Достум, който е узбек, обаче през годините е показал, че е способен на безпримерен героизъм и на голяма жестокост - като смъртта на 2000 талибани, затворени в контейнери през 2001 г. Той е вторият афганистански командир, който се завръща с почести в Кабул.

Афганистанското правителство се намира в трудно положение на север заради натиска на "Ислямска държава" в провинция Джаузджан, района на Достум, и на талибаните в провинция Фариаб. С наближаване на парламентарните избори през октомври и на президентските, насрочени през 2019 г., Ашраф Гани се нуждае от минимална стабилност в страната. Призивите му за мир към талибаните досега не срещнаха отзвук.

Междувременно днес две деца загинаха и трето бе ранено при взривяване на самоделна бомба в Кабул, предаде ТАСС, позовавайки се на местни източници. Децата открили самоделното взривно устройство в боклукчийска кофа. Когато го вдигнали, то експлодирало. Двете момичета и момчето - на възраст от 9 до 12 г., били от едно семейство.

По данни на ООН през 2017 г. в Афганистан са загинали повече от 10 000 мирни жители, в това число 861 деца, съобщи БНТ.