Близо 130 000 служители на силите за сигурност ще бдят за реда по време на провеждането този уикенд на срещата на върха на Г-20 в Делхи, която ще предостави възможност за индийския премиер Нарендра Моди да покаже нарастващото значение на Индия на международната сцена, посочва Ройтерс.

В двудневната среща, която започва в събота, ще участват едни от най-знаковите лидери, които Индия някога е посрещала, включително американският президент Джо Байдън, британският премиер Риши Сунак и саудитският престолонаследника Мохамед бин Салман. Въпреки това китайският президент Си Цзинпин няма да вземе участие в срещата, на която ще го замества китайският премиер Ли Цян.

Лидерите на Япония, Австралия, Франция и Германия се очаква също да вземат участие в срещата. Руският президент Владимир Путин, който е подложен на критики от страна на Запада заради войната в Украйна и срещу когото има издадена заповед за арест от Международния наказателен съд, ще изпрати на срещата външния министър Сергей Лавров.

Ръководителите на ООН, МВФ, Световната банка, Световната търговска организация (СТО) и Световната здравна организация (СЗО) ще участват също в срещата на Г-20.

Форумът ще се проведе в обновения конгресен и изложбен център "Прагати Майдан" в Делхи.

"Това ще бъде един исторически момент", каза специалният комисар на полицията в Делхи, Депендра Патак, който отговаря за мерките за сигурност в града.

Хиляди служители на силите за сигурност, включително гвардейци и членове на паравоенни формирования ще бъдат разположени за осигуряването на реда в индийската столица, допълни той. "За да предотвратим протести и демонстрации ще разчитаме на сериозно полицейско присъствие", посочи Патак.

По време на срещата на Г-20 през уикенда достъпът до Делхи ще бъде строго контролиран, казаха местни служители.

В самия град с 20 милиона жители властите планират да затворят училища, правителствени служби и търговски обекти за времето на провеждането на срещата.

Освен засиленото полицейско присъствие от 80 000 полицейски служители от общо 130 000 членове на силите за сигурност, разположени в столицата, небето над града ще бъде също строго охранявано.

Говорител на индийските военновъздушни сили каза пред Ройтерс, че те ще "прибегнат до всеобхватни мерки за охрана на въздушното пространство над Делхи и прилежащите райони". Това включва разполагане на системи за неутрализиране на дронове, за да се предотвратят всякакви заплахи от въздуха.

Допълнителни мерки за сигурност ще бъдат взети в хотелите, където ще отседнат високопоставените гости.

Моди превърна тазгодишното председателство от Индия на Г-20 в общонационално събитие, като различни срещи на групата ще бъдат проведени на различни места в страната, включително в щата Аруначал Прадеш и в град Шринагар в щата Джаму и Кашмир.

През цялата година по пътищата, летищата, автобусните спирки, парковете, гарите, държавните учреждения и медии в страната са поставени рекламни пана на председателството от Индия на Г-20, посочва Ройтерс.

Моди официално откри през юли обновения за 300 млн. долара конгресен и изложбен център, където ще се проведе срещата на върха на Г-20.

Индийските власти са закупили също 20 бронирани лимузини за участниците в срещата, на стойност 2,18 млн. долара, макар някои от гостите да пристигат със собствена охрана и автомобили.