Китайският президент Си Цзинпин не планира да присъства на срещата на върха на Г-20 в Ню Делхи следващия уикенд, съобщиха официални лица, което е удар по форума на водещите държави, който вече е обхванат от дълбоки разногласия, пише в. "Файненшъл Таймс".

Ходът на Си да пропусне срещата на лидерите на Г-20 за първи път идва, след като той доминираше на срещата на върха на БРИКС миналата седмица, където наблюдаваше плановете за разширяване на клуба на развиващите се страни, който Пекин разглежда като съперник на водените от САЩ западни групи.

Според трима западни служители, които са говорили при условие за анонимност, Китай планира да изпрати премиера Ли Цян да участва в срещата на върха на Г-20 в индийската столица на 9-10 септември.

Отсъствието на Си вероятно ще бъде възприето като неуспех за правителството на премиера Нарендра Моди, което използва заемането на ротационното председателство на Г-20 като демонстрация на разрастващата се икономика и нарастващото геополитическо влияние на Индия.

Неучастието на Си ще сложи край и на надеждите за евентуална среща с президента на САЩ Джо Байдън по време на събитието. Двамата лидери се срещнаха за последен път в рамките на последната среща на върха на Г-20 в Бали през ноември миналата година.

Напрежението между Индия и Китай продължава да бъде високо, особено по отношение на споровете по границата им в Хималаите. Говорител на индийското правителство отказа коментар. Министерството на външните работи на Китай не отговори веднага на молбата за коментар, пише "Файненшъл Таймс".

Г-20 е раздирана от безброй разногласия между западните си членове и някои развиващи се страни, включително Китай и Русия, особено по отношение на войната в Украйна и изменението на климата. Дипломатите омаловажиха очакванията за големи пробиви на срещата на върха.

Решението на Си да пропусне събитието ще бъде удар по значението му, заявиха западни представители. Китайският лидер замина за Южна Африка за срещата на върха на БРИКС, където заяви, че планираното разширяване на БРИКС от пет на 11 членове "отговаря на очакванията на международната общност и служи на общите интереси на нововъзникващите пазари и развиващите се страни".

От встъпването си в длъжност като президент през 2013 г. Си е присъствал лично на всички срещи на върха на Г-20, тъй като вижда в тях основната възможност на Китай да утвърди геополитическото си първенство в глобалната конкуренция със САЩ, казва Джан Баохуей, професор в университета "Линнан" в Хонконг.

"Той никога преди не е пропускал среща на Г-20, защото това е жизненоважен повод за Китай да се опита да оформи глобално послание. Г-20 предлага на Китай тази платформа, за да надделее над американските послания", каза Джан, като добави, че въздействието на Ли върху събитието няма да бъде същото.

Индия и Китай са в пререкания повече от три години заради дългогодишния си граничен спор, който през 2020 г. прерасна в насилие, при което загинаха най-малко 24 души в долината Галван в източната част на Ладакх.

Ню Делхи заяви, че няма да възстанови нормалните си отношения с Пекин, докато не бъде разрешен конфликтът по границата.

Западни дипломати и индийски анализатори твърдят, че китайските официални лица са били трудни преговарящи в работните групи, предшестващи срещата на върха, в области, вариращи от здравеопазването до изменението на климата.

Някои индийци изказват предположения, че Пекин може да се опитва да подкопае форума и заключителната среща на върха в момент, когато икономическото и демографското влияние на Индия нараства, а Моди е на път да заеме централно място.

"Китай не иска Индия да има успешна Г-20 - това е толкова просто", каза Индрани Багчи, главен изпълнителен директор на индийския мозъчен тръст Ananta Aspen Centre. "На Индия ѝ трябваше известно време, за да осъзнае, че Пекин ще се противопостави със зъби и нокти на нейния възход", допълва той.

Чжан заяви, че Китай ще се погрижи да обясни на Индия защо Си не е в състояние да участва, за да гарантира, че няма да има дипломатически инцидент. Си и Моди се срещнаха на срещата на върха на БРИКС в Южна Африка, така че наскоро са имали възможност да разговарят за взаимния си граничен спор, добави Джан.

Руският президент Владимир Путин също не планира да участва в разговорите на Г-20, съобщи Кремъл миналата седмица. Путин пропусна и срещата на върха в Бали, припомня "Файненшъл Таймс".