Русия днес приветства декларацията на лидерите на държавите от Г-20, в която се говори за "огромното човешко страдание", предизвикано от войната в Украйна и определи документа като "балансиран текст", за чийто окончателен вариант руските дипломати са работили усилено, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Руската инвазия в Украйна доминираше на срещата на върха на Г-20 на индонезийския остров Бали и относно формулировката на окончателния документ имаше спорове, продължили до последните часове на форума.

В раздела за Украйна - точка 3 от документа, съдържащ 52 страници, лидерите казват: "Повечето членове остро осъдиха войната в Украйна и подчертаха, че тя предизвиква огромно човешко страдание и влошава съществуващата уязвимост на световната икономика - като ограничава растежа й, повишава инфлацията, нарушава веригите за доставки, засилва енергийната и продоволствена несигурност и увеличава рисковете за финансовата стабилност".

В документа се отбелязва също, че има "други възгледи и различни оценки на ситуацията" и се казва, че Г-20 "не е форумът за разрешаване на проблеми, свързани със сигурността".

Кремъл публикува на сайта си пълен и прецизен руски превод на декларацията - изненадващ ход, като се има предвид, че формулировката е остро критична към Москва.

В изявлението се използва думата "война" по отношение на "агресията на Руската федерация срещу Украйна" и се споменават настояванията на повечето от членовете на Г-20 за "пълно и безусловно изтегляне" на Москва от украинска територия.

Руските медии нямат право да използват термините "война" и "нашествие", за да опишат това, което Москва нарича "специална военна операция" в Украйна, отбелязва агенцията.

Закони, одобрени след 24 февруари т.г., предвиждат до 5 години затвор за дискредитиране на руските въоръжени сили и до 15 години за разпространяване на преднамерено лъжлива информация за тях.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че окончателният текст е постижение за Русия.

"Разликата в подходите и разликата в гледните точки бяха отбелязани и записани в окончателната декларация. Разбира се, нашите експерти, външното министерство и нашите преговарящи експерти положиха големи усилия, за да гарантират изготвянето на такъв балансиран текст", каза Песков пред журналисти.

Русия казва, че целта на нейните военни действия в Украйна е отстраняване на опасни националисти и защита на рускоезичното население. Украйна и Западът обвиняват Русия в осъществяване на непровокирано империалистическо заграбване на територии.