Премиерът на Индия Нарендра Моди каза днес при откриването на форум на Г-20 в Делхи, че многостранните институции са претърпели "неуспех" в справянето със спешните предизвикателства, пред които е изправен светът, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Трябва всички да признаем, че мултилатерализмът днес е в криза", изтъкна Моди в предварително записано изявление при откриването на среща на външните министри от Г-20.

"Опитът от последните години - финансова криза, климатични промени, пандемия, тероризъм и война - ясно показва, че световното управление претърпя неуспех", продължи той.

Нашествието на Русия в Украйна се очаква да е преобладаваща тема в дискусиите между първите дипломати на основните световни сили, посочи вчера пред журналисти индийският държавен секретар по външните работи Винай Кватра.

През септември индийският министър-председател каза пред руския президент Владимир Путин, че "не е време" за война, което бе сметнато за критика на военната интервенция на Москва в Украйна.

Днес Моди прикани участниците в срещата да работят за постигането на съгласие и "да преодолеят различията".

Министрите на външните работи на държавите от Г-20 ще обсъдят днес в Делхи начини за уреждане на конфликта в Украйна - повече от година след пълномащабната руска инвазия в съседната страна, предаде ДПА.

Германската външна министърка Аналена Бербок призова на срещата бъде изпратен ясен сигнал, че групата осъжда войната, започната от Русия.

"Ние трябва да посветим цялата си енергия на тези големи световни предизвикателства. Това включва също противопоставяне на циничната игра на Русия на опити за забиване на клин в международната общност", каза вчера германската външна министърка, преди да отпътува от Берлин.

Руският й колега Сергей Лавров е очакван в Делхи с голям интерес, отбелязва ДПА.

Лавров предизвика скандал на последната среща на външните министри от Г-20 - на индонезийския остров Бали през юли миналата година, когато излезе от залата веднага след като произнесе своята реч, за да не слуша повече критики. Оттогава той не се е срещал със свои западни колеги.

С интерес е очакван и новият китайски министър на външните работи Цин Ган. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън също е предвидено да участва в срещата.

Домакинът Индия е на неутрална позиция за войната в Украйна и поддържа добри отношения както с Русия, така и със Запада, отбелязва ДПА.

На срещата на министрите на финансите на страните от Г-20 в индийския град Бенгалуру миналата седмица не бе приета съвместна декларация, тъй като Китай се присъедини към Русия в опозицията й срещу осъждането на започнатата от нея война.