Шест деца са починали в Гърция от стрептококова инфекция от началото на годината досега, съобщиха медиите в южната ни съседка. През последното денонощие Националната организация за обществено здраве потвърди за последния подобен случай, при който е починало 7-годишно момче. 

Според доклада детето е издъхнало в детското интензивно отделение на болницата "Хипократ" в Солун. Според лабораторните резултати смъртта му изглежда е причинена от стрептокок. 

Въпреки усилията на лекарите от началото на годината в няколко различни болници също се е стигнало до фатален край, причинен от влошаване на стрептококова инфекция. Изследват се всички, които са били в контакт със заразените деца.

Здравните експерти смятат, че увеличаването на случаите и смъртните случаи може да е свързано с повишената циркулация на респираторни вируси (грип, респираторен синцитиален вирус), тъй като вирусната коинфекция (едновременно възникнала инфекция) със стрептококи увеличава риска от инвазивна инфекция с тази бактерия, посочва онлайн изданието ekathimerini

Прокуратурата в Гърция се самосезира и започва разследване. 

Здравните властите в южната ни съседка издадоха предупреждение към родителите да бъдат изключително бдителни и публикуваха инструкции за действие, както и разяснения за вируса и симптомите на стрептококовата инфекция. Препоръчва се ограничаване на контактите между деца, които имат дори хрема, защото в първите няколко дни на заразяване липсват симптоми. 

Streptococcus A обикновено има леки усложнения в човешкото тяло и се лекува с антибиотици. В редки случаи тя може да причини много сериозни последици, дори фатални, ако не се лекува правилно. При малък процент (1-5%) от хората бактерията се намира в гърлото или кожата или на други места, без да се разболяват, което ги прави носители на Streptococcus.

Този вид стрептокок се разпространява чрез кихане, кашляне и директен контакт с кожата, като и тук важи общовалидното правило за често миене на ръцете със сапун и избягване на близък контакт. 

Симптомите са възпалено, зачервено гърло, висока температура, бяло покритие върху езика, кожни инфекции, скарлатина - започва с възпалено гърло, главоболие, треска и подути жлези на шията, обикновено последвани от обрив. 

В края на миналата година от Националния център по заразни и паразитни болести у нас съобщиха, че зачестяват случаите на скарлатина в Европа след отпадане на мерките, наложени по време на пандемията от COVID-19. От септември 2022 г. досега се наблюдава нарастване на случаите на инвазивни стрептококови инфекции от група А в няколко европейски страни, като смъртни случаи при деца 10 години бяха докладвани в Обединеното кралство, Франция и Ирландия. 

В средата на май проф. Тодор Кантарджиев, съветник на Столичната община по здравните въпроси и бивш директор на НЦЗПБ, успокои, че у нас случаите на скарлатина намаляват, което се дължи предимно на затопляне на времето.

"Навсякъде има смъртни случаи от стрептококи, но това е бактериално заболяване и се лекува с антибиотици, ако е хванато навреме. Не мисля, че има повод за притеснение у нас", успокои и директорката на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова пред "24 часа".